Fahéjas-mazsolás gyümölcskenyér

Önmagában is jóízű, de még finomabb, ha megkenjük egy kis lekvárral vagy mézzel. Isteni reggeli válik belőle

Hasonló receptek

Hozzávalók
45 dkg magas sikértartalmú, teljes kiőrlésű búzaliszt 1,5 kiskanál só 2 kiskanál őrölt fahéj 1 tasak instant száraz élesztő, kb. 7 g 12 dkg mazsola 4,5 dkg finom szemcséjű kristálycukor 6 dkg vaj 2,4 dl félzsíros tej és még egy kevés a megkenéshez 1 enyhén felvert tojás

Elkészítés
1. Olajjal vékonyan kikenünk és kilisztezünk egy 9 dl-es hosszúkás formát. A lisztet a sóval és a fahéjjal együtt egy nagy keverőtálba szitáljuk, majd a szitában visszamaradt korpát is beleöntjük. Hozzákeverjük az élesztőt, a mazsolát és a cukrot, majd a kupac közepén mélyedést alakítunk ki.

2. Egy kis lábasban óvatosan addig melegítjük a vajat és a tejet, amíg a vaj felolvad, és a keverék épp csak langyos lesz. A mélyedésbe öntjük, majd a felvert tojást is hozzáadjuk, és az egészet lágy tésztává keverjük.

3. Vékonyan belisztezett gyúródeszkán 10 percig dagasztjuk, illetve addig, amíg a tésztánk sima és rugalmas lesz. A tésztát az előkészített formába tesszük. Olajjal megkent frissen tartó fóliával vagy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

4. A kelesztés vége felé a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A kenyér tetejét megkenjük tejjel, és kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha üregesen kong, amikor a formából kivesszük, és az alját megkopogtatjuk. Amennyiben úgy látjuk, hogy a teteje túl gyorsan pirul, a sütés vége felé alufóliával letakarjuk.

5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Alufóliába csomagolva még 2-3 napig friss marad.

Vote it up
201
Tetszett?Szavazzon rá!