Hozzávalók
45 dkg magas sikértartalmú, teljes kiőrlésű búzaliszt • 1,5 kiskanál só • 2 kiskanál őrölt fahéj • 1 tasak instant száraz élesztő, kb. 7 g • 12 dkg mazsola • 4,5 dkg finom szemcséjű kristálycukor • 6 dkg vaj • 2,4 dl félzsíros tej és még egy kevés a megkenéshez • 1 enyhén felvert tojás
Elkészítés
1. Olajjal vékonyan kikenünk és kilisztezünk egy 9 dl-es hosszúkás formát. A lisztet a sóval és a fahéjjal együtt egy nagy keverőtálba szitáljuk, majd a szitában visszamaradt korpát is beleöntjük. Hozzákeverjük az élesztőt, a mazsolát és a cukrot, majd a kupac közepén mélyedést alakítunk ki.
2. Egy kis lábasban óvatosan addig melegítjük a vajat és a tejet, amíg a vaj felolvad, és a keverék épp csak langyos lesz. A mélyedésbe öntjük, majd a felvert tojást is hozzáadjuk, és az egészet lágy tésztává keverjük.
3. Vékonyan belisztezett gyúródeszkán 10 percig dagasztjuk, illetve addig, amíg a tésztánk sima és rugalmas lesz. A tésztát az előkészített formába tesszük. Olajjal megkent frissen tartó fóliával vagy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
4. A kelesztés vége felé a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A kenyér tetejét megkenjük tejjel, és kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha üregesen kong, amikor a formából kivesszük, és az alját megkopogtatjuk. Amennyiben úgy látjuk, hogy a teteje túl gyorsan pirul, a sütés vége felé alufóliával letakarjuk.
5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Alufóliába csomagolva még 2-3 napig friss marad.
Hozzászólás