Fakanalas és késes tanácsok

Milyen fából készül a jó fakanál? Hogyan tisztítható a leghatásosabban? Miként ellenőrizheti kései élességét?

Két fakanalas tipp
1. Szilánkos kanállal kavargatja a levest? Francine Maroukian írja az Esquire-ben: a porózus fakanál kopik, ha forró folyadékot szív magába. A szakember azt javasolja, használjon Bérard gyártmányú, tömör szerkezetű olajfa főzőkanalat. (A French Farm weboldalon 4000 forintnak megfelelő összegért kapható.)

2. A tegnap sütött kínai finomság ízét érzi a ma estére készített csokiskockában? A Cook’s Illustrated tesztjében konyhai faeszközök tisztítási módszereit hasonlították össze, és arra jutottak, hogy a leghatékonyabban a szódabikarbóna tünteti el a szagokat, többet ér, mint a mosogatószerek, a víz, az ecet, a hipó és a sóba mártott citrom. A szódabikarbóna egyébként a takarítás, a mosás, sőt a bőrápolás területén is remek választás.

Magyarázat: a szódabikarbóna vízben oldódik, és könnyebben szívódik be a fába, ez lehetővé teszi, hogy közömbösítse a konyhai eszközökbe került szerves savakat.

Késélesség-ellenőrző módszer
Fogja könnyedén fél kézbe a kést, óvatosan támassza a pengét élével a másik keze hüvelykujjának körmére. Kissé lökje meg a kést, hogy „lecsúszik-e, mint a legtöbb gyártmány”. Ha nem mozdul, akkor „a kés valóban borotvaéles”.

Vote it up
249
Tetszett?Szavazzon rá!