Hozzávalók
85 dkg búzaliszt • 35 dkg rozsliszt • 0,5 l langyos víz • 2,5 dkg élesztő • 1 kiskanál só • zsiradék a sütőformához
Elkészítés
1. Keverjük össze a liszteket. Keverjük a vízbe az élesztőt és a sót. Öntsük a lisztbe egy mélyedésbe. Kelesszük 15 percig.
2. Ezután dolgozzuk össze a tésztát, formáljunk belőle cipót, és hintsük meg vékonyan liszttel. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük 3 óra hosszat.
3. Addig gyúrjuk és veregessük, amíg a kelesztés előtti méretűre nem zsugorodik. Zsírozzunk ki egy sütőformát. Tegyük bele a tésztát, és kelesszük megint 3 órát.
4. Melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra. Vagdossuk be a kenyér tetejét. Süssük 15 percig 250 °C-on, majd 45 percig 150 °C-on.
Ismerjen meg további kenyérfajtákat, illetve elkészítési módjukat!
Hozzászólás