Farkincás hősök

Előfordul, hogy állatok mentenek meg emberi életeket. Bemutatunk pár négylábút, amely messze túlteljesítette a kötelességét

Kapcsolódó cikkek

Emberek ezreit mentik meg az óriáspatkányok
A patkányoknak általában rossz a sajtójuk. Rendszerint úgy gondolunk rájuk, mint kártevőkre, amelyek betegségeket terjesztenek, és jobb tőlük távol maradni. Ezzel szemben betanított patkányok különleges csapata már ezrek életét mentette meg Tanzániában, Angolában és Mozambikban – következő állomáshelyük Kambodzsa.

A belga APOPO szervezet gambiai óriáspatkányokat képez ki arra, hogy felkutassák az itt élőkre leselkedő veszélyek két legfontosabb forrását. Az egyik a taposóakna – hiszen ahol az emberek az életüket kockáztatják, amikor vízért mennek vagy a földjüket művelik, ott nem lehet kitörni a nyomorból, és nincs esély a fejlődésre. Bart Weetjens, az APOPO alapítója olyan megoldást keresett a problémára, amely megfizethető és a helyiek által is alkalmazható. Ekkor jutottak eszébe a rágcsálók, amilyeneket gyerekkorában odahaza tartott – tudta, hogy a patkányok intelligens és idomítható lények. A térségben pedig rengeteg patkány élt, és a kiképzésük sem került sokba.

Az APOPO csatasorba állította patkányait a másik fő veszély, a tbc elleni harcban is. Világszerte 1,5 millió ember esik áldozatul a tuberkulózisnak évente, és minden kezeletlen beteg egy tucat embert fertőz meg. Az afrikai egészségügyi intézmények túlterheltek, a szűrés gyakran megbízhatatlan.

A patkányokkal kölyökkorukban kezdenek foglalkozni, és megtanítják őket arra, hogy a kattanó hang ételt jelent, illetve hogy bizonyos szagok felkutatásáért jutalom jár – a földimogyoró és a banán a kedvencük.

Arra képezik ki őket, hogy kiszagolják a (teatojásba vagy hatástalanított aknába rejtett) TNT robbanóanyagot, illetve (a fertőzöttnek vélt betegektől származó köpetmintákból) a tbc-t. Az aknakereső patkányok kiképzése kilenc hónapig tart, hatástalanított és éles aknákat rejtő terepen.

A patkányok – amelyek fogságban nyolc évig élnek – 2007 óta több mint 56 ezer aknát és más robbanóanyagot kutattak fel. A négylábú tűzszerészek olyan könnyűek, hogy eddig egyikük sem szenvedett halálos balesetet.

Átszaglásztak már közel 312 ezer tbc-mintát, és több mint 8000 olyan beteget sikerült kiszűrniük, akiknél az intézetekben nem ismerték fel a betegséget. Egy laboratóriumi technikus egy nap alatt 20 mintát képes elemezni, egy patkánynak ez nagyjából tíz percig tart. Weetjens hozzáteszi: – Külön örömet szerez, amikor azt látom, ahogy a patkányok és a kiképzők együtt dolgoznak.

BaileyBailey tűzből ment ki gyerekeket
Az a nap is úgy kezdődött, mint a többi. Chantelle Lister fitneszedző reggel 7-kor munkába indult. Az iskolai szünnapon lányai, a 17 és 6 esztendős Loren és Mollie, valamint 11 éves fia, Charlie, még ágyban voltak.

Egy óra múlva azonban lángokban állt a northamptonshire-i Ketteringben lévő otthona. A tűz a télikertben támadt, és az égő műanyag ablakkeret mérgező füstje kezdte megtölteni a földszintet, miközben a gyerekek aludtak.

Szerencsére a család kedvence, Bailey a segítségükre sietett. Bár a lépcsőházban már sűrű füst gomolygott, a négyéves terrier keverék felszaladt az emeletre, s addig ugatott és kapirgált Loren ajtaján, míg a lány felébredt.

Amikor Loren kinyitotta az ajtót, csak fekete füstöt látott, és üvegcsörömpölést hallott. A lány fulladozva a testvérei szobájába szaladt, s a rémült gyerekeket az ablakon keresztül a lapos tetőre terelte.

A sikeres riasztás után Bailey az alsó szinten próbált kimenekülni a házból, de a tűz útját állta.

– Amikor a tűzoltók kihúzták a bátor kutyust, megpróbálták újraéleszteni, de Bailey-n már nem lehetett segíteni – mondja Chantelle. – Letakarták egy pokróccal, s nekem az járt a fejemben, hogy valamelyik gyermekem is feküdhetne ott. Bailey barátságos, kedves társunk volt. Nélküle a gyermekeim életüket vesztették volna. Ő a mi hősünk, örök hálával gondolok rá.

Max, Tank és MocsokKét kutya kiment egy fuldokló gyereket
Tank, a rottweiler keverék, valamint Mocsok, a staffordshire keverék – mint nevük és fajtájuk is mutatja – kemény kutyák. De megérezték, amikor egy kisgyerek veszélybe került, és védőösztönüknek köszönhetően megakadályozták a tragédiát.

Egy decemberi délután Georgie Hillier úgy tudta, hogy kétéves fia, Max, a kert végében játszik queenslandi otthonukban. Ám amikor kiment, sehol sem látta Maxet, sem a kutyájukat, Tankot. Azonnal autóba ugrott, keresni kezdte a fiát a környéken. Attól tartott, hogy Max beleeshetett az egyik mesterséges tóba vagy víztározóba.

Nemsokára megtalálta Tankot a szomszéd kutyájával, Mocsokkal. A két eb a duzzasztógát körül szaladgált – vadul ugattak, a szőrüket sár meg iszap borította. – Rettenetesen megijedtem, fel-alá rohangáltam a gáton – mesélte Georgie a helyi rádió munkatársának, Sara Hicksnek. Miközben Georgie folytatta a keresést, egy szomszéd hívta a rendőrséget.

Végül egy asszony megtalálta Maxet, és meghallva Georgie kiabálását, odavitte hozzá a sértetlen kisfiút.

Bár az eseménynek nem volt szemtanúja, Michael Beattie, az RSPCA állatvédő szervezet munkatársa így foglalja össze a történteket: – A helyszínre kiérkező rendőrök a nyomok alapján arra következtettek, hogy a kisfiút kihúzhatták a partra a kutyák, alighanem Tank. Max valószínűleg megpróbált visszamenni a vízbe, de Mocsok elállta az útját, és visszaterelte őt az ösvényen. A rendőrség szerint a kisfiú csak a két kutya segítségével kerülhette el a vízbe fúlást.

A gyermek megmentéséért a bátor kutyapár az RSPCA szervezettől Bíbor kereszt kitüntetést kapott – meg két jókora csontot.

Mia és Pippa

Pippa, a tökéletes éjszakás nővér
A cicák aranyosak tudnak lenni, de az önzetlen törődés nem tartozik közismert erényeik közé. Ideje hát megismerkedni Pippával, a rendkívüli macskával.

A fekete-fehér cicát egy bolt előtt hagyták egy dobozban, és az RSPCA állatvédő munkatársai segítségével talált új otthonra az angliai Whitstable-ban élő Jansa családnál. Gazdái hamar megkedvelték a barátságos cicust – de azt nem sejtették, hogy életmentőt fogadtak be.

A nyolcéves Mia Jansa 1-es típusú cukorbetegségben szenvedett. Megbízhatóan és rendszeresen ellenőrizte a vércukorszintjét, és mindig tudta, mit kell ennie, hogy kordában tartsa – napközben.

Ám éjszaka veszély leselkedett rá. Alvás közben ugyanis nemegyszer leesett a vércukorszintje – ennek következményeként pedig súlyos szövődmények léphetnek fel, kómába eshet, sőt akár meg is halhat.

Nem sokkal az után, hogy befogadták, egyik éjjel Pippa bement Mia szobájába, és felébresztette a lányt. Amikor a gyerek ellenőrizte a vércukorszintjét, az nagyon alacsony volt. Azóta Pippa rendszeresen felkeresi a lányt éjszakánként. Ha nem tudja felébreszteni, amikor vészhelyzetet észlel, mást riaszt.

– Pippa macska a saját feje után megy – magyarázza Mia édesanyja, Laura. – Ilyenkor nem is jutalmazzuk étellel, mert nem akarjuk, hogy néhány finom falatért hamisan riasszon. De persze ölelésből nem szenved hiányt. Nagy könnyebbség nekem, hogy tudom: Mia gondos felügyelet alatt áll.
 

Kíváncsi olyan állatokra, amelyek a tudományt segítik? Kattintson!

Vote it up
167
Tetszett?Szavazzon rá!