Fejfájás?

Ön is küzd vele? Számtalan olyan, évtizedek óta bevált otthoni gyógyír létezik, amely gyorsan, kíméletesen és tartósan segít

A fejfájás nem betegség, hanem tünet, amely sokféle betegséget jelezhet. Bár hajlamosak vagyunk azonnal az orvosságosszekrényhez fordulni, ha fáj a fejünk, a legtöbbször nincs szükség fájdalomcsillapító beszedésére. Számtalan olyan, évtizedek óta bevált otthoni gyógyír létezik, amely gyorsan, kíméletesen és tartósan segít.

Sok minden válthat ki fejfájást, például stressz, kimerültség, időjárás-változás, alacsony vérnyomás, megfázás és lelki bajok. A fejbőr izmainak feszülése okozta tenziós fejfájás hátterében gyakran a nyaki és a vállizmok görcse áll – ezen segít az akupresszúra.

A migrénes fejfájás ritkább, jellemzői közé tartozik a féloldali lüktető fájdalom, a fény és a zaj kerülése, a hányás, a látási zavarok és esetleg idegrendszeri tünetek. Arra hajlamosaknál élelmiszerek is kiválthatják, például az alkohol (vörösbor), a kávé és a sajt fogyasztása, az ízfokozó glutamát, de ezenkívül a kialvatlanság, a stressz és hormonális hatások is. Ha hosszabb ideig rendszeresen szenved megmagyarázhatatlan fejfájástól, okvetlenül forduljon orvoshoz.

Házi szerek
Feküdjön le néhány percre, és borogassa a homlokát jégtömlővel.

Dörzsölje be a halántékát, a homlokát és a tarkóját néhány csepp citromfű-eszenciával, borsmenta-, szegfű- vagy rozmaringolajjal (nem ajánlott bőrgyulladás esetén és 2 évesnél fiatalabb gyerekeknek).

Helyezzen a halántékára citromhéjat. A belső fele érje a bőrét úgy, hogy felhelyezés előtt távolítsa el a belső fehér héjat.

Egy pamutkendőre csepegtesse lándzsás útifű frissen kipréselt levét, és mint egy homlokpánttal, kösse vele körül a fejét.

Fejét fájlaló nő

Akupresszúra
1. Masszírozza 1 percig gyengéden mutatóujjával a szemöldöke külső végétől másfél ujjnyira, kissé alatta jól kitapintható mélyedést az óramutató járásával megegyező, körkörös mozdulatokkal.
2. Ezután ujjbegyével masszírozza 1 percig a gyűrűsujja középső ízületének a kisujj felé eső oldalát az óramutató járásával megegyező irányú mozdulatokkal.

Borogassa a tarkóját pamutkendőbe csomagolt meleg lenmaggal, apróra vágott hagymával (mindkettőt felmelegítheti mikrohullámú sütőben) vagy szétnyomkodott forró főtt burgonyával. Addig tartsa a nyakán a borogatást, amíg ki nem hűl.

Erős vagy gyakori fejfájás kezelésére ajánlott a hideg túró vagy a frissen reszelt torma. Készítsen belőlük borogatást, amelyet a tarkójára helyez.

Heves, hirtelen fellépő fejfájás esetén segít a fokozatosan felmelegített lábfürdő. Kezdje 30-32 °C-os vízzel, majd fokozatosan adjon hozzá forró vizet egészen addig, amíg a fürdő hőmérséklete el nem éri a 40 °C-ot. A kezelés kb. 15 percig tartson.

A fehér fűz kérgéből frissen főzött tea acetil-szalicilsav nevű vegyületet tartalmaz, amely a szalicin származéka. Az acetil-szalicilsav számos fájdalomcsillapító orvosság egyik hatóanyaga. Nagyanyáink receptje igen egyszerű: tegyen 1 kiskanálnyi fehérfűzkérget 2,5 dl hideg vízbe, forralja fel, főzze rövid ideig, majd 5 perc állás után szűrje le. Lassan kortyolgatva igyon meg belőle napjában több csészével.

A fejfájás első jelére rágjon el 10 szem cukrozott mandulát. Csak azután nyelje le, hogy jól megrágta.

Migrénes roham közeledtét érezve feküdjön le csendes, besötétített szobában.

Vote it up
289
Tetszett?Szavazzon rá!