Fekete-erdő torta

Nem mondhatni, hogy könnyű lenne az elkészítése, de cserébe egy pompás örökzöld finomságot kapunk

Hasonló receptek

Hozzávalók 1 kapcsos sütőformához (átm. 26 cm)
12,5 dkg liszt 1/2 kiskanál sütőpor 6 dkg vaj 2 evőkanál cukor 2 tojássárgája

A piskótatésztához: 7 tojás 25 dkg cukor 6 dkg vaj 15 dkg liszt 5 dkg étkezési keményítő 5 dkg kakaó

A töltelékhez: 70 dkg meggy vagy kb. 80 dkg kimagozott meggybefőtt 3 fehér zselatinlap 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg 1 fahéjrúd 10 dkg meggylekvár 3–4 evőkanál cseresznyepálinka 75 dkg habtejszín 1 tasak vaníliás cukor 2 tasak habfixáló

A díszítéshez: táblás csokoládé

Elkészítés
1. Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tésztából cipót formálunk, műanyag fóliába göngyöljük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

2. A piskótatésztához a tojásokat tűzálló tálba tesszük, és hozzáadjuk a cukrot. Meleg vízfürdő fölött habverővel addig verjük, amíg világos, langyos krémet nem kapunk. Levesszük a vízfürdőről, és folyamatosan kevergetve kihűtjük.

3. Megolvasztjuk a vajat, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral. A lisztet, az étkezési keményítőt és a kakaót a tojásos krémre szitáljuk és beleforgatjuk. A felolvadt vajat apránként szintén hozzákeverjük.

4. A tésztát a formába töltjük, egyenletesre simítjuk, és 30–35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában pihentetjük, majd kikapcsoljuk a formából és kihűtjük. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra mérsékeljük. A piskótát vízszintesen 3 egyenlő részre vágjuk.

5. Kinyújtjuk az omlós tésztát. Kivágunk egy 26 cm átmérőjű kört, és villával megszurkáljuk. A tortalapot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 10–12 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből és kihűtjük.

6. A töltelékhez megmossuk a friss meggyet, leszedjük a szárát és kimagozzuk. 2 dl vízben felfőzzük, majd kihűtjük. Szűrőedényben jól lecsepegtetjük, a levét felfogjuk (a meggybefőttel ugyanígy járunk el). A zselatint hideg vízbe tesszük, és kb. 10 percig áztatjuk. Kimérünk 2,5 dl meggylevet, s a szegfűszeggel és a fahéjjal felforrósítjuk. Néhány perc múlva kivesszük a fahéjat. A zselatint kinyomkodjuk és feloldjuk a forró gyümölcslében, majd hűlni hagyjuk.

7. Az omlós tésztalapot megkenjük lekvárral. Ráteszünk egy piskótalapot. Rácsurgatunk egy kis cseresznyepálinkát, és bekenjük a besűrített meggyszirup felével. Ráterítjük a gyümölcs felét. A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A tejszínhab negyedét a meggyre kenjük.

8. Rátesszük a második piskótalapot. Rácsurgatunk egy kis cseresznyepálinkát, bekenjük a maradék meggysziruppal, elosztjuk rajta a maradék meggyszemeket (néhányat félreteszünk a díszítéshez). Rákenjük a tejszínhab második negyedét. Legfelülre tesszük az utolsó tortalapot, és erre is csurgatunk egy kis cseresznyepálinkát. A maradék tejszínhabot nyomózsákba tesszük, és körös-körül bevonjuk vele a torta tetejét és az oldalát.

9. A tábla csokoládét a tortára reszeljük, tejszínhabrózsákkal és a félretett meggyszemekkel díszítjük. Felszeleteljük és tálaljuk.

Vote it up
207
Tetszett?Szavazzon rá!