Feledékeny? Nem feltétlenül Alzheimer-kóros

Nem kell a legrosszabbra gondolni. A stressztől a vitaminhiányig sok oka lehet ennek

Amikor megtudják az emberek, hogy neurológus vagyok, gyakori, hogy a memóriaproblémáikat kezdik el sorolni nekem. Így történt ez nemrég egy repülőút közben is: a mellettem ülő hölgy idézett fel egy a rövid távú emlékezet zavarára utaló esetet. Ő még a háziorvosához is elment emiatt, mert aggódott a mentális egészségéért – egyre inkább a nehezére esett ugyanis a koncentráció munka közben. Folyamatosan fáradt volt, és rendre elfelejtette az olyan apróságokat, mint például egy találkozó. Úgy érezte, hogy kezdi elveszíteni az eszét.

Háziorvosa beutalta az ideggyógyászatra, ahonnan pedig továbbküldték reumatológushoz. Végül egy nagyobb kórházhoz került, és egy év alatt megannyi orvos vizsgálta meg, végeztek rajta számtalan tesztet, így átesett vérvételen, agyi szkennelésen és még gerinccsapoláson is. Ezek során sikerült kizárni Lyme-kórt, az agytumort, az amiotrófiás laterálszklerózist, az Alzheimer-kórt és a szklerózis multiplexet is. Egyszerűen semmi bajt nem találtak – végül felkereste a nőgyógyászát, aki azt állította, hogy szó sincs róla, hogy elveszítené az eszét, csak a perimenopauza korába lépett.

A perimenopauzával és a hasonló állapotokkal járó hormonális ingadozások mellékhatásait könnyű összetéveszteni az Alzheimer-kór tüneteivel.

Perimenopauza: kihagy az agy
Ahogy a szervezet a változás korába lép, az ösztrogén nevű női nemi hormon szintje hirtelen ingadozni kezd. Ez a hullámzás olyan tünetekkel járhat, mint hőhullámok jelentkezése, vagy az alvásproblémák – valamint egyre több jel mutat arra, hogy a memóriaveszteségért is ez a jelenség lehet a felelős.

A Rochester Egyetem kutatói 75 diplomás, 45 és 60 év közötti nőt kértek fel egy tesztsorozaton való részvételre. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék, mennyire képesek az új információkat befogadni és tárolni, az információkat értelmezni, végül pedig, hogy próbára tegyék koncentrálóképességüket. Az eredmény azt mutatta ki, hogy a perimenopauza tüneteit, így például hőhullámokat mutató résztvevők jelentős része rossz eredménnyel szerepelt a munkamemóriát, tehát az új információ feldolgozásának és manipulációjának képességét mérő vizsgálatokon. Ugyancsak ezeknek a nőknek általában a folyamatos koncentrációval is gondjuk akadt.

A legfontosabb, hogy az emlékezőkészség ilyen jellegű romlása az esetek többségében csak átmeneti! Ahogy néhány éven belül a hormonszintek stabilizálódnak, úgy az egykori tünetek is elmúlnak.

Stressz: lefoglalja a gondolkozást és a figyelmet
A múlni nem akaró stressz összezavarja a gondolatait és megnehezíti a koncentrációt! Akadályozhatja ráadásul a pihentető alvást is, ezzel ellehetetlenítve az agy azon képességét, hogy az emlékeket a számukra kijelölt agyterületre juttassa – emiatt ezeknek az emlékeknek a későbbi visszahívása nehezebb lesz. Ha a szorongás csak átmeneti, például munkahelyének elvesztése váltja ki, akkor idővel emlékezőkészsége és agyműködése is helyre fog állni. Ha azonban a stressz maradandó, krónikus, az hosszú távon károsítja a hippokampuszt, növelve ezzel a tartós emlékezetvesztés a veszélyét.

Terhesség: jobb elfelejteni?
A kilenc hónap alatt, míg a női szervezet a babát hordja ki, az emlékezőkészségnek a hormonszint szélsőséges ingadozását is ki kell állnia. Ebben nagy segítséget nyújthatnak a családtagok és a barátok! Érdekes mód gyakran a legkönnyebben elfelejtett pillanat nem más, mint maga a szülés! Talán olyan biológiai mechanizmus alakult ki az idők során az emberben, hogy a szüléssel járó fájdalomnak még a nyomát is gyorsan kitörli. Ennek az lehet a célja, hogy bármilyen hosszas és fájdalmas volt is a szülés, arra ennek ellenére a továbbiakban is készen álljon az anyuka.

Rákos betegség kezelése: a kemoterápia ára
A kemoterápia és a sugárkezelés egyaránt ronthatják az agy állapotát – mellékhatásaik tünetei az Alzheimer-kóréhoz hasonlatosak is lehetnek. Hogy ezek miért jelentkeznek a kezelés során, az még nem világos. Az esetek egy részében a tünetek a kezelés befejezése után elmúlnak, de van, hogy maradandóvá válnak.

Az Alzheimer-kórhoz hasonló memóriazavart okozhat még rengeteg más dolog is: így például a pajzsmirigy alulműködése, ásványianyag- és vitaminhiány, a hormonszint egyensúlyának a felborulása, egyes vényre vagy anélkül kapható gyógyszerek szedése, az álmatlanságból vagy egyéb alvászavarból származó kialvatlanság, korábbi fejsérülés és további betegségek, akár érelmeszesedés.
 

Ha emlékezetkiesést tapasztal, forduljon háziorvosához, hogy vizsgálják ki, Lehet, hogy magas vérnyomás vagy koleszterinszint, esetleg depresszió kezelésére alkalmas gyógyszerek kiváltására kap receptet. Olyan orvosság, amely képes lenne akár lelassítani, akár visszafordítani az Alzheimer-kór előremenetelét, jelenleg nem létezik – ugyanakkor a megfelelő kezeléssel egy ideig enyhíthetők a betegséggel járó tünetek.

Vote it up
177
Tetszett?Szavazzon rá!