Felmehet a kutya az ágyra?

Kiskutyája egész éjjel oda szeretne bújni, ön azonban bizonytalan, hogy jó ötlet-e, ha enged neki?

Kialvatlan?
Nem biztos, hogy jó ötlet felengedni éjszaka a kutyáját az ágyra! Észrevétlenül akadályozhatja a pihenést, gyakran pedig még fel is ébresztheti, ha például ürítenie kell.

– Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy együtt szeretne-e aludni a kisállatával – mondja Patrick Mahaney kaliforniai állatorvos. – Az biztos, hogy nem fogja magányosan érezni magát, hiszen kutyája közelsége melegséget és biztonságérzetet ad.

Ugyanakkor számolnia kell vele, hogy az ágy egy jókora szeletéről le kell, hogy mondjon, és alvótársa miatt valószínűleg az alvási ciklusok is fel fognak borulni. Utóbbi nem túlzás: egy 2002-es kutatás azt az eredményt hozta ki, hogy a vizsgált 300 alvászavarral küszködő kutyatulajdonos 53 százalékának a pihenését háziállata zavarta meg (változó mértékben).

Hogyan szoktassa le kutyáját az ágyban alvásról? Az állatorvos Mahaney a következőket tanácsolja:

1. Húzza meg a határokat Jelölje ki kutyájának saját, külön alvóhelyét, legyen szó a szoba egy részéről vagy egy másik ágyról.

2. Legyen pozitív Legyen különösen kedves kiskutyájával, mikor az kényelmesen pihen a számára kijelölt helyen.

3. Ne hátráljon meg Védje meg a területét – ha kutyája kellemetlenkedik, esetleg mégis bekúszik az ágyba, először parancsoljon rá, hogy „Nem!”, majd tegye le a földre, vagy vigye a helyére. Ha sikerült ülésre bírni, dicsérje szóban, vagy akár adjon neki kis jutalmat is.

4. Az ágyba ne engedje a kutyát, csak az ágyra Ha úgy dönt, mégis együtt aludna kutyájával, arra azért vigyázzon, hogy a paplan alá ne menjen be. Bundájára és a tappancsaira is ráragadhat nap közben rengeteg szennyeződés az utcán – ha más nem, ürülék.

5. Alvás előtt menjenek vécére Ahogy az ember, úgy a kutya is jó, ha ürít lefekvés előtt – vigye le sétálni, hogy ne később legyen ezzel gond! 

Vote it up
383
Tetszett?Szavazzon rá!