Fenyőillatú fegyverszünet

Olykor az ünnepi vendégeskedés előhozhat régi feszültségeket. Így kerülje el, hogy ebből baj legyen

Mindegy, hogy végül milyen apróságtól robban a puskaporos hordó, sok családban óhatatlanul bekövetkezik, hiába igyekeznek annyira a szeretet ünnepén. Természetesen, nem azzal van a gond, hogy azt a szaloncukrot nem oda kellett volna akasztani, a szalvéta színe nem illik a terítékhez, vagy valaki nem a megfelelő helyre ült – a mélyebben húzódó feszültségeket úgysem lehet az ünnepek alatt megoldani. Mindenki jobban jár, ha sikerül félretenni az ellentéteket és a zsörtölődést.

Ha a rokonság önnél vendégeskedik, házigazdaként sokat tehet azért, hogy senki ne ássa ki a családi csatabárdot. Íme, néhány tipp:

Maradjon semleges, és senkinek ne álljon a pártjára. Ha azt szeretné, hogy vendégei jól érezzék magukat, ne a döntőbíró, hanem a közvetítő szerepét vállalja magadra. Mindenkivel beszélgessen külön-külön, és biztassa őket, hogy legalább abban értsenek egyet, hogy nem értenek egyet.

Tervezzen előre, és igyekezzen úgy kielégíteni az igényeket, hogy mindenki jól járjon. Ha van, aki karácsonyi dalokat szeret énekelni, más társasjátékozni, megint más beszélgetni vagy filmet nézni, intézze úgy, hogy mindenre legyen lehetőség az este folyamán. Az egyik szobában biztosítson helyet a játékoknak és az éneklésnek, egy másik helyiség pedig a mozizásnak és a kézműves tevékenységeknek legyen fenntartva.

A vidámság ragadós. Ne hagyja, hogy mások rosszkedve elrontsa az ünnepet. Ha a többiek látják, hogy ön derűs marad, és nem ad teret kicsinyes konfliktusoknak, követni fogják a példáját.

Vote it up
336
Tetszett?Szavazzon rá!