Filléres konyhai trükkök

Íme, pár fogás, hogy olcsóbb és finomabb legyen az étele, ráadásként pedig szagűző praktikákat is ajánlunk

Így lesz még finomabb
A zsemlemorzsát kiválóan helyettesítheti a rakott ételek tetején zúzott burgonyaszirommal. Ha a sajtos makaróni vagy a jénai tálban sütött rakott zöldség csupasznak tűnik, amikor a sütőbe teszi, bontson ki egy zacskó burgonyachipset, vegyen ki egy marékkal, és morzsolja az étel tetejére. Így süsse meg.

Ha legközelebb halat vagy húst készít a grillen, tépjen fel néhány teafiltert, és szórja a tartalmát az áztatott faforgácsra. A teafű jellegzetes, egyedi zamatot ad az ételnek. Íme, pár további grilltitok.

Amikor felolvaszt egy lefagyasztott halszeletet, kiábrándítóan vízízű tud lenni. Nem így, ha tejben olvasztja fel! Így megfőzve sokkal finomabb lesz! Kíváncsi már mirelites tanácsokra is? Kattintson!

Ha éppen azon fáradozik, hogy áttérjen a zsírszegény étrendre, jól teszi, ha az édességek terén kezdi a kalóriákkal való spórolást. Itt jön a képbe az almaszósz! A torta vagy a muffin receptjében előírt zsiradéknak akár kétharmadát is helyettesítheti vele, így a végeredmény kellőképpen omlós és zamatos lesz, az egészségtelen zsíroknak pedig búcsút inthet.

Mielőtt lefagyaszt egy vekni kenyeret, csúsztasson papírtörlőt a kenyér és a zacskó közé. Kiolvasztáskor a zacskóban képződött jégkristályok megolvadnak, de nem a kenyér, hanem a papírtörlő szívja fel őket, így a cipó száraz és friss lesz, nem pedig vizenyős, és nem mállik szét.

Spórolási trükkök
Elfeledkezett a megvásárolt fejes salátáról? Ha megfonnyadt, még megmentheti! Tegyen néhány evőkanálnyi citromlevet egy edény hideg vízbe, és áztassa bele húsz percre a salátaleveleket. Újra frissek és ropogósak lesznek.

Dobjon néhány kockacukrot a zacskóba, amikor elcsomagol egy darab kemény sajtot. A cukor megakadályozza a penész képződését. A tortaszelet vagy a gyümölcskenyér tartójába is hasznos lehet egy-két kockacukor, hogy a harapnivaló napokig megőrizze frissességét.

Szagűzés
A karfiol, a karalábé és a többi keresztes virágú zöldség főzése közben helyezzen egy-két szelet fehér kenyeret a zöldségekre, és fedje le a lábost. A kellemetlen szag nagy része a kenyérben marad.

A csirkesütés közben terjengő zsírszag viszont csökkentésére helyezzen el egy kis edény ecetet a konyhában, és a zsír csodálatos módon összegyűlik a felületén, így nem árasztja el az egész lakást.

Valami átható, erős szagú élelmiszert szeletelt? A fokhagyma vagy a hal illata jóval az étkezés után is érződik a kezén? Dörzsölje be vizes kezét szódabikarbónával, majd öblítse le meleg vízzel.

Amikor erős vegyszerrel súrolja ki a sütőt, az kellemetlen tisztítószerszagot áraszt. Törölje át a sütőt ecetbe mártott szivaccsal, majd várja meg, hogy az ecet teljesen megszáradjon.

Ha valami megromlott a hűtőben, takarítsa ki alaposan, majd tegyen bele egy frissen őrölt kávéval megtöltött széles, lapos edényt. Hagyja ott éjszakára, és a kávé illata semlegesíti a romlottétel-szagot.

Amikor pedig hagymát szeletel, gyújtson meg egy gyertyát. A láng elégeti a hagymából áradó gőzök egy részét, így nem könnyezi meg annyira a feladatot.

Az átható illat, amit az emberek annyira szeretnek a különféle fűszerekben, a rovarok számára erősen visszataszító. Ha távol szeretné tartani a hangyákat és az egyéb kellemetlenkedőket a liszttől és a cukortól, tegyen egy babérlevelet a tartóba (az edény tartalma alig veszi át az illatát). Akadnak egyéb rovarűző praktikáink is.

A vöröshagyma tárolásakor jót tesz a vaj. Kenje be a hagyma vágott felét vajjal, és csomagolja folpakba. Így napokkal tovább friss marad, ráadásul a vajas részt máris párolhatja a serpenyőben.

Nem sok értelme van félbevágni egy egész citromot csupán azért, mert egy ételhez néhány csepp citromlére van szükség. Szúrja át a gyümölcs héját egy fogpiszkálóval, és nyomjon ki belőle néhány cseppet. Amikor elkészült, ragassza le a lyukat, és tegye vissza a citromot a hűtőszekrénybe, hogy másnap is felhasználhassa.

Vegyes praktikák
Az egymásba rakott vizespoharakat néha úgy össze tudnak ragadni, mintha bebetonozták volna őket. Annyi a teendő, hogy a külső pohár peremét körbelocsolja kevés olajjal. Csak néhány percig kell várni, amíg a folyadék beszivárog a két pohár közé, és könnyűszerrel szét is választhatja őket.

Ha a ráégett étel tönkretette a kedvenc lábosát vagy serpenyőjét, a só újra hadra foghatóvá teheti az edényt. Szórja meg vele bőségesen a letapadt ételmaradékot, és vizezze be egy kicsit. Hagyja állni, amíg a szennyeződés magától fel nem lazul, aztán mosogassa el.

A bolti lefolyótisztítók károsíthatják a szennyvízcsöveket. Kisebb dugulás esetén öntsön bele inkább egy pohár szódabikarbónát, majd ugyanennyi ecetet. Hagyja állni tíz percig, aztán borítson rá egy teáskannányi forrásban lévő vizet. Szükség esetén ismételje meg az eljárást.

 A jégkaparó a mélyhűtőben ugyanolyan jól használható, mint az autó szélvédőjén. Ha nincs kedve leolvasztani a fagyasztóládát, de szeretne megszabadulni a lerakódott jégtől, finoman szedegesse le jégkaparóval, és legyen nagyon boldog a felszabaduló hely látványától.

Ne ütögesse a befőttesüveget, hogy meglazítsa a fedelét, és ne próbálkozzon forró vízzel sem! Egyszerűen vegyen fel egy pár gumikesztyűt, és laza mozdulattal nyissa ki a befőttesüveget.

Állandóan leragad az étel az edényben? Felejtse el a bosszúságot, és használjon olívaolajat, melyet egy tiszta szórófejes flakonba tölt. Így már egészen biztos lehet benne, hogy semmi sem ragad oda.

Hogy a vágódeszka ne csúszkáljon a konyhapulton, húzzon egy-egy gumit a két szélére. Mindjárt sokkal könnyebb lesz az aprítás.  

Vote it up
591
Tetszett?Szavazzon rá!