Filléres otthoni praktikák

Számtalan apró trükk létezik, amellyel olcsón, gyorsan és hatékonyan megoldhat egy-egy háztartási problémát

Megakadályozhatja, hogy az ajtó óriási zajjal becsapódjon, ha egy darab spárgával összeköti a belső és a külső kilincset.

Az agyára megy a csap kíméletlen csepegése? Csigavér, egy darab madzaggal nyugalmat varázsolhat otthonába! Kösse a csapra úgy, hogy egészen a mosdókagyló aljáig érjen, s a vízcseppek némán lefolynak majd rajta. Ezután persze hívja a vízvezeték-szerelőt!

Az árcímkék időnként nem szívesen válnak el a boltban vásárolt termékektől. Sokat ront az új szerzemény felett érzett örömén az is, ha nem tud megszabadulni a letépett árcímke helyén maradt ragasztófolttól. Tüntesse el az ürömöt az örömből úgy, hogy egy kis öngyújtó-utántöltő folyadékkal lesúrolja a ragacsos maradványt.

Ha fehér porcelánmosdója kissé kopottasnak tűnik, papírtörlővel visszavarázsolhatja régi csillogását. Bélelje ki vele a kagylót, és locsolja le fehérítővel. Hagyja állni fél óráig, aztán dobja a papírt a szemétbe, és folyó vízzel öblítsen le minden maradékot, és már gyönyörködhet is hófehér, ragyogó mosdójában. (Színezett porcelánfelületen ne alkalmazza a módszert.)

Ha a kiesett szöget már nem tudja visszatenni a túlságosan kitágult lyukba, kapjon elő egy doboz gyufát. Tömjön bele annyi gyufaszálat, amennyit csak bír, de előtte törje le a fejüket. Végül kalapáccsal üsse vissza a szöget, amely így biztosan a helyén marad.

Nem ördöngösség a reluxa megtisztítása. Nem kell hozzá más, csak egy kerti kesztyű és némi öblítő. Töltsön egy kis tálkába öblítőszert, és húzza fel a kesztyűt az erősebb kezére. Mártsa az öblítőbe, aztán a mutató- és középső ujjával törölje át a lamellák felső, majd alsó felét. Az öblítő nemcsak tisztít, hanem hosszú ideig távol is tartja a port.

Ha nincs modern, takarékos vécétartálya, akkor is lehet egy kicsivel környezettudatosabb, mint eddig. Töltsön meg egy címke nélküli egyliteres flakont vízzel, és helyezze a tartályba. Így minden egyes öblítéssel vizet, vagyis pénzt takaríthat meg.

Nyikorgás ellen
Ha a keményfa padló vagy a lépcső nyikorog, szórjon a hézagokba hintőport, terítsen rá egy törülközőt, és lábbal dolgozza a résekbe.

Ha az ajtó ad ki furcsa hangokat, vegye le a zsanérokról, és dörzsölje be egy gyertyával a forgópántokat, valamint a velük érintkező összes fémfelületet. Ugyanezt megpróbálhatja egy kevés olajos bázisú bútorfénnyel is. Ezután nyitogassa az ajtószárnyat többször, hogy a kenőanyag bejusson a zsanérokba. Ha még ezután is nyikorog, valószínűleg alapos tisztításra szorul. Távolítsa el a forgópánt rögzítőcsapját, majd súrolja meg finom acélsúrolóval. Próbáljon eltüntetni minden rozsdát és koszt, amit csak lát, aztán fújja le róla a fémport és a törmeléket. Végül alkalmazza ismét a gyertyát vagy a bútorfényt, netán olajozza be, és tegye vissza a helyére.

Ha az ágykeret minden mozdulatra nyikorog, csörög és zörög, fújja le WD-40-nel a fémeresztékeket, csavarokat és pántokat az ágykeret alján.

Egy asztalosmester tanácsa: favágáskor dörzsölje be a fűrészlapot gyertyával, hogy könnyebben csússzon a fában. A műveletet ismételje meg, ahányszor csak szükséges.

Át kell öntenie valamit – például sütőolajat, oldószert vagy motorolajat –, és fél, hogy a művelet nagy kosszal fog járni? Spórolja meg a takarítást, és készítsen villámgyorsan tölcsért kávéfilterből. Nyisszantsa le az alját, és illessze bele annak a flakonnak a szájába, amelybe át akarja tölteni a folyadékot. A filter kellően merev ahhoz, hogy biztonsággal használhatja, amikor pedig elkészült, egyszerűen a szemétbe dobhatja.

Ha meg kell kennie a zárakat, az olajos kenőanyagok helyett használjon inkább grafitot. Kaparja ki egy B-s vagy HB-s grafitceruza belét késsel egy zsírpapírra, majd kenje egy kulcsra. Forgassa meg a kulcsot néhányszor a zárban, és már készen is van. Ha sietnie kell, egyszerűen dörzsölje a ceruza hegyét a kulcshoz, aztán dugja a zárba. Ismételje meg a műveletet évente egyszer-kétszer.

Ha véletlenül felborított egy szögekkel, anyacsavarokkal vagy más apró fémtárgyakkal teli edényt és minden szanaszét szóródott, ragadjon mágnest! Fordítson ki egy visszazárható nejlontasakot, és tegye bele. Szedje össze a szögeket a tasakkal (a mágnes miatt hozzá fognak tapadni), majd fordítsa vissza, és máris helyére került minden szétszóródott fémtárgy.

Mielőtt belevetné magát a mázolásba, keverjen a festékhez négyliterenként egy evőkanálnyi vaníliakivonatot. Nem fedi el teljesen a friss festék szagát, de jelentősen mérsékli.
 

Szeretne megismerni rengeteg hasonló trükköt? Kattintson!

Vote it up
289
Tetszett?Szavazzon rá!