Finomított kép a nyerscukrokról

Vajon megéri többet fizetni a nyerscukorért? Tényleg táplálóbb és egészségesebb, mint a közönséges kristálycukor?

Az ilyen termékek többsége nem igazi „nyers” cukor, hanem turbinákban vagy centrifugákban részben finomított változat. Míg a közönséges fehér cukor kristályaiból az előállítás során a melaszt teljesen eltávolítják, e szirupszerű anyag egy része ezekben megmarad, ettől kapják aranysárga vagy barna színüket. Hasonló édesítőszer a dara- és a nádcukor is.

Jóllehet, e cukroknak sajátos ízük van, és főzéskor más tulajdonságaik érvényesülnek, mint a közönséges cukornak, aligha egészségesebbek. Vannak ugyan bennük ásványi anyagok, de csak nyomokban. A fogyókúrázók, diétázók semmire se mennek velük, mert egy kiskanálnyi mennyiségük ugyanúgy 15 kilokalória energiát tartalmaz, mint a fehér cukor hasonló adagja.

Ráadásul a „nyers” jelző használata a reklámokban félrevezető. Szigorúan véve nyerscukor az a barna vagy sárga granulátum, amely akkor keletkezik, amikor a cukornád szárát a cukorgyárban összezúzzák. Ebből a nyersanyagból készülnek azután az említett félig finomított színes és finomított fehér változatok. Valódi nyerscukrot nem lehet kapni, mert az emberi fogyasztásra alkalmatlan – de nem is okozna sok örömet, mert élesztő, penész, baktériumok, szennyező anyagok, rovardarabkák és még ki tudja, mi minden van benne.
 

Tudjon meg többet az egyes cukorfajtákról!

Vote it up
12
Tetszett?Szavazzon rá!