Finomságok a rák ellen

Az őszi gyümölcsök és zöldségfélék színanyagai csodás hatással bírnak, és ez különösen igaz a tökfélékre

Kapcsolódó cikkek

Az őszi gyümölcsök és zöldségfélék pazar színpompája a karotinoidoktól ered, ezek a természetes színanyagok azonban nem csupán ablakdíszek: némelyikük a rák elleni harcban is megállja a helyét. Nemrégiben 6177 kanadait vizsgáltak meg, akik közül a béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban gazdag étrenden élők esetében akár 26 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a vesedaganat leggyakoribb válfaja. Újabb kutatások megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknek a vérében magas az e növényekben megtalálható vegyületek szintje, csökken a petefészekrák kockázata; a férfiaknál pedig kisebb a tüdőrák előfordulásának veszélye.

A legjobb források
A sárgarépa, a spenót és az édesburgonya telis-tele van a rák ellen hatékony karotinoidokkal. A spárgatök, a sütőtök, a kelkáposzta és a fodros kel szintén előkelő helyen szerepel az USA mezőgazdasági minisztériumának a témára vonatkozó listáján.

Ráadás
A tökmagban különösen sok egészségvédő növényi hatóanyag, úgynevezett fitoszterol található, úgyhogy semmiképpen ne hagyja ki étrendjéből. Öblítse le a magokra tapadt rostos tökbelet, majd a szárazra törölgetett, olívaolajjal meglocsolt, sóval behintett tökmagot 175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt süsse aranysárgára (közben kissé megdagad).

Vote it up
363
Tetszett?Szavazzon rá!