Fitten minden korban

Hogyan óvhatja meg az egészségét ötven fölött? Mit célszerű tenni? Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni?

Egyesek hetvenévesen akarják lefutni a maratoni távot vagy nyolcvanévesen leúsznának két kilométert. A többség egyszerűbb célokat tűz ki maga elé, ha átlép egy X-et: le tudjak ülni a földre, hogy az unokáimmal játszhassam, fel tudjak sétálni kedvenc múzeumom lépcsőjén, vagy csak kevesebbet szorongjak.

Hogyan érhetők el az ilyen célok bármely életkorban? Szakértőket kérdeztünk meg, átböngésztük a legfrissebb kutatásokat, így az alábbi összeállításból ön is megtudhatja, hogyan töltheti ezeket az évtizedeket egészségesen és boldogan.

Ötvenesek
Szív
Ha eddig még nem változtatott az életmódján annak érdekében, hogy kímélje a szívét – tehát dohányzik, helytelenül táplálkozik és nem mozog eleget –, most már tényleg el kell kezdenie.

Dr. Oscar H. Franco, a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Karának professzora úgy véli, ezen kívül fontos, hogy ismerje a legfontosabb kockázati tényezőket, ezért rendszeresen méresse meg a vérnyomását és a koleszterinszintjét.

– Ám a szintek méricskélésénél is lényegesebb, hogy egészségesen éljen – mondja Franco, aki az Európai Szívgyógyászok Egyesületének is szóvivője. Habár ebben az életszakaszban a szív- és keringési betegségek megelőzéséhez elengedhetetlenül szükséges az egészséges életvitel és étrend, indokolt esetben a koleszterinszintet csökkentő sztatinok szedése is segíthet.

Mindezek ellenére az ön korosztályában sokan szenvednek szívrohamot. A férfiaknál ötvenéves kor táján emelkedik meg az infarktus kockázata, a nőknél viszont egy évtizeddel később, hatvanéves koruk táján.

A szívroham tünetei is eltérnek a két nemnél. Sok nő nem ismeri fel, hogy szívrohama van, ugyanis az gyakran nem azzal a tipikus fájdalommal jár, amelyet a férfiak átélnek. Ráadásul számos orvos is úgy véli – helytelenül –, hogy a nők védettek a szív- és keringési betegségekkel szemben, állítja Franco.
 

Ha elmúlt ötven, fontolja meg ezeket a szűréseket
Vérnyomás és koleszterinszint mérése.
Ezek a mutatók segítenek abban, hogy felmérje a szívbetegségek és a stroke kockázatát, illetve eldöntse, min kellene változtatnia.

Bőrvizsgálat. Minden második hónapban ellenőrizze magát. Ha talál olyan pontokat, elváltozásokat a bőrén, amelyek véreznek vagy viszketnek, esetleg megváltoztatják a méretüket, formájukat, mutassa meg bőrgyógyásznak.

Emésztőrendszer állapotának felmérése. A székletvér vizsgálata, illetve a végbél-, a szigmabél- és vastagbéltükrözés lehetővé teszi, hogy a daganatot idejében kimutassák. Ódzkodik a tükrözésektől? Utólag a legtöbb megkérdezett arról számolt be, hogy „nem is olyan vészes”.

Izmok – Negyven- és ötvenévesen ügyelni kell a testfelépítésünkre és izmaink állapotára, mert ezen múlik, milyen állapotban leszünk későbbi évtizedeinkben – mondja Nathan K. LeBrasseur, az amerikai Mayo Klinika Fiziológiai és Rehabilitációs Intézetének professzora. Más szóval: most eddzen, hogy később ne siránkozzon!

Ötvenéves korunkban kezdjük érezni az izomtömeg csökkenését, amit LeBrasseur „az öregedés első jeleként” ír le. Az ötvenes éveinkben végzett gyakorlatok lassítják ezt a folyamatot, így aki aktív ebben a korban, az megőrizheti a rugalmasságát.

A rugalmasság ellentéte a törékenység, amelyet LeBrasseur így jellemez: az öregedő test nyomás vagy feszülés után nem nyeri vissza az alakját.
 

Nemi élet Urak, ha ez idáig még nem akadt problémájuk ezen a téren, most fog. Ugyanazok a tényezők, amelyek a szív- és keringési betegségek kockázatát növelik, hatással lehetnek a nemi teljesítőképességre.

– A helyes életmódnak a szív és a lélek egészségének megőrzéséhez hasonlóan kulcsszerepe van a szexuális készségek terén is – állítja dr. Franco. És ne tétovázzon: a férfiak gyakran szeméremből nem panaszkodnak orvosuknak, pedig a késedelem megnehezíti a diagnózist, és lassítja a hatékony kezelést.
 

Fogak Manapság az idősödéssel nem jár feltétlenül együtt a fogak elvesztése. Az azonban biztos, hogy a szájüreg egészsége nemcsak kozmetikai okokból fontos, hanem kapcsolatba hozták a cukor- és a szívbetegséggel is.

A feltételezések szerint a száj, különösen a fogíny gyulladása összefügghet más területek gyulladásával. Azt is megállapították, hogy a rágás képessége csökkentheti a kóros elbutulás kockázatát.

Vote it up
535
Tetszett?Szavazzon rá!