Flódni

Meg kell dolgozni vele, de megéri, hiszen minden jó benne van: alma, mák, lekvár és persze egy kis csoki is

Hasonló receptek

Hozzávalók 10 személyre
2 evőkanál cukor 40 dkg liszt 0,5 kiskanál nagy szemű só 16 dkg Rama 5 db tojássárgája 2 dl fehérbor 1 db tojás

A töltelékhez: 35 dkg darált mák 12 dkg aszalt sárgabarack 2,5 dl fehérbor 20 dkg + 2 evőkanál cukor 13 dkg sárgabacklekvár 4 db nagy savanyú alma 2 kiskanál őrölt fahéj 1 csipet őrölt szegfűszeg 17 dkg dió 5,5 dkg étcsokoládé 12 dkg aszalt szilva 1 db citrom leve és lereszelt héja

Elkészítés
1.
Robotgéppel összekeverjük a cukrot, a lisztet és a sót, majd kisebb darabokban hozzáadunk 10 dkg puha Ramát, és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a bort, és addig keverjük, míg össze nem áll.

2. Ezután egy tésztadagasztó karral 5-6 percig dagasztjuk, majd labdát formázunk belőle, és műanyag fóliával lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük.

3. Közben elkészítjük a töltelékeket. A mákot az apróra vágott barackkal, 1,25 dl borral, 10 dkg cukorral és 7 dkg lekvárral közepes lángon összemelegítjük, majd hozzáadjuk a citromlevet.

4. A meghámozott és lereszelt almát összekeverjük a maradék lekvárral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, és 8-10 perc alatt puhára főzzük.

5. A maradék bort 6 evőkanál cukorral, valamint az apróra vágott dióval és csokoládéval pár perc alatt felmelegítjük.

6. Az aszalt szilvát 3,75 dl vízben nagy lángon 16-18 perc alatt puhára főzzük (közben a víz nagy része elpárolog), majd hozzáadjuk a maradék cukrot, és összetörjük, hogy sima masszát kapjunk. Mind a négy töltelékbe keverünk a citromhéjból.

7. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. Egy 20x20 cm-es formát kibélelünk két, egymást keresztező sütőpapírral úgy, hogy minden oldalon túllógjon a papír.

8. A tésztát 3 részre osztjuk, majd kettőt közülük félbevágunk. A legnagyobb adagot 0,5 cm vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát (2,5 cm-t hagyjuk túllógni, a többit levágjuk), majd megkenjük 1 evőkanál olvasztott Ramával.

9. Elsimítjuk rajta a mákos tölteléket, befedjük egy 0,5 cm-esre nyújtott tésztalappal, és azt is megkenjük 1 evőkanál olvasztott Ramával.

10. Rákanalazzuk az almás tölteléket, befedjük a következő adag kinyújtott tésztával, és megkenjük 1 evőkanál olvasztott Ramával.

11. Ezután a diós töltelék, újabb tészta, és a maradék Rama következik. A tetején elosztjuk az aszalt szilvás tölteléket, visszahajtjuk rá a lelógó széleket, majd befedjük az utolsó tésztalappal.

12. A tetejét villával megszurkáljuk, majd megkenjük az 1 evőkanál vízzel elkevert tojással, és 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Rácson kb. 6 óra alatt teljesen kihűtjük, majd a sütőpapírnál fogva kiemeljük a tepsiből, és kockákra vágva tálaljuk.

Vote it up
5
Tetszett?Szavazzon rá!