Fogas kérdések megoldása

Hét egyszerű módszer a fogproblémák elkerülésére. Ha például fáj, a szegfűszegolaj használ

Használjon növényi kivonatokat
Fáj a foga? Tegyen néhány csepp szegfűszegolajat egy vattapamacsra, helyezze a fájó foghoz, és harapjon rá erősen 3-4 percen át. Ezután köpje ki a vattát, öblítse ki a száját egy nagy pohár vízzel, amelyben egy mokkáskanál sót és néhány csepp szegfűszegolajat kevert el. A szegfűszegolaj csodákra képes, ha fogfájásról van szó: csillapítja a fájdalmat és fertőtlenít is. A vaníliakivonat hasonló hatású, így nyugodtan kipróbálhatja azt is. Persze ne feledje, hogy e megoldások csak átmeneti enyhülést hoznak; mindenképpen fel kell keresnie fogorvosát, hogy kiderítse, mi okozza a fájdalmat.

Teázzon
Biztos jó néhányszor hallotta már, hogy a tea ártalmas a fogakra, mert a benne lévő csersav elszíneződéshez vezethet. Másfelől viszont a teában sok a fluor, valamint az egyéb olyan anyag, amely segít a fogszuvasodás megelőzésében és gátolja a baktériumok terjedését. A fogmosás után zöld teával végzett szájöblítés csökkenti a fogkőképződés és a fogínybetegségek kockázatát.

Ne féljen a fogselyemtől
Fogorvosa azt hiszi, hogy rendszeresen használ fogselymet, holott a bontatlan csomag már egy éve porosodik a fürdőszobaszekrényben? Pedig rendszeres használatával megelőzheti az ínybetegségek kialakulását, amelyek számos vizsgálat szerint nemcsak a fogak elvesztését eredményezhetik, hanem szívproblémákhoz is vezethetnek. A gyulladt ínyben képződő anyagok ugyanis a szervezet más pontjain is gyulladást okozhatnak. Étkezés után és lefekvés előtt is tisztítsa ki fogait a selyemmel.

Új módszer
Nem vonakodna annyira a fogselyemtől, ha találna egy sokkal könnyebben használható, és a fogkövesedést, valamint az ínygyulladást hatékonyabban megelőző eszközt? Jó hírünk van. Az USA-ban széles körben ismert a BrushPicks nevű speciális fogpiszkáló, amely az interneten beszerezhető. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói összehasonlították a fogselyemmel és a BrushPicksszel végzett fogtisztítást, és megállapították, hogy ez utóbbi – amelynek egyik végére keskeny, háromoldalú pengét, a másikra pedig hat kis sörtével ellátott „kefét” illesztettek – sokkal jobb hatásfokkal dolgozik.

Kerülje a rejtett cukrot
Az almáspite helyett almát, a karamell helyett répát, a szénsavas üdítők helyett vizet fogyaszt és azt hiszi, kiküszöbölte a cukorfogyasztást? Sajnos a cukor ott bujkál még a savlekötő tablettákban, a köhögés elleni szirupokban és a vitaminokban is. A gyermekek számára készített gyógyszerek egy része is sok cukrot tartalmaz, így hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához. Ezért nemcsak csoki- vagy sütievés, hanem gyógyszerek bevétele után is érdemes fogat mosni.

Nyelje le a vitamint
Sok vitaminos rágótablettának magas a cukortartalma, ami károsíthatja a fogzománcot. Vegyen inkább olyan vitamintablettákat, amelyeket egészben le lehet nyelni.

Használjon elektromos fogkefét
Unalmas a mindennapi fogápolás? Tegye pörgősebbé egy elektromos fogkefével, illetve szájzuhannyal. Az elmúlt 40 évben számos vizsgálat igazolta, hogy akik ilyet használnak, ritkábban fordultak orvoshoz fogkő vagy fogínybetegségek miatt. Fogaik pedig sokkal tisztábbak voltak, mint a hagyományos fogkefét használóké.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
193
Tetszett?Szavazzon rá!