Fogkárosító finomságok

Csak óvatosan a következő, egyébként egészséges ételekkel és italokkal! A mosolya láthatja a kárát

Mentolos cukorkák
Ebéd után jó választásnak tűnhet egy mentolos cukorka, különösen ha valami fűszereset evett, ám lehet, hogy ezzel többet árt magának, mint amennyit használ. A mentolos cukrok, köhögés elleni keménycukorkák hosszú időn át vannak a szájban, a hatásukra termelődő sav pedig gyengítheti a fogakat védő kemény zománcbevonatot.

Aszalt gyümölcs
Igen, az aszalt gyümölcsök tele vannak tápanyagokkal, de azt tudja-e, hogy a nyálban levő baktériumok minden cukrot, még az egészséges cukrokat is savakká alakítják? A ragadós gyümölcs megtapad a fogakon, és nem engedi, hogy a nyál semlegesíthesse a savakat, így fennáll a veszély, hogy még több kalcium veszik el a fogakból.

Citrom
Akkor is lehetséges, hogy tönkreteszi a fogait, ha jobban kedveli a savanyú ízeket az édesnél. A citrom rendkívül savas, ezért, ha citromot nyalogat vagy rág, gyengítheti a fogakat borító zománcot.

Gyümölcslevek
Ha a finom és egészséges gyümölcslevekről van szó, ismét csak a cukor a bűnös. Mégsem kell kétségbeesnie: egyszerűen csak kortyolgassa a napi adagját szívószálon keresztül, így a folyadék kevésbé érintkezik a fogakkal.

Sportitalok
A magas szénhidráttartalmú frissítő sportitalok nemcsak savasak, hanem az édes, sűrű lé hosszú ideig rajtaragadhat a fogakon. Ha a fogait tartja szem előtt, legjobb, ha a régi jó vízzel oldja meg a folyadékpótlást.

Vote it up
421
Tetszett?Szavazzon rá!