Fogrontó ételek

Elsősorban az édesszájúak fogainak épségét fenyegeti szenvedélyük, azonban több egyébként egészséges étel is veszélyes lehet

Kapcsolódó cikkek

A gyerekek nagy részben azért félnek a fogorvostól, mert nem tudják, hogy mire számítsanak a rendelőben. Azonban a felnőttek is ugyanannyira félnek: mert ők már pontosan tudják, mi vár rájuk – csak azt nem, hogy mennyiért. Több oka is van tehát kerülni a fogorvosi rendelőt, amire a legjobb módszer, ha ügyel fogai épségére. Ehhez fontos, hogy ha lehet, mondjon nemet a következő ételekre.

Kemény cukorkák
Egy hagymás ebéd után jó ötletnek tűnhet elszopogatni egy mentolos cukorkát, azonban a torontói fogorvos, Walter Vogl szerint ezzel többet árthat, mint segíthet. „A mentolos cukorkák, cukorkák és torokfertőtlenítők hatására kioldódnak a fogakból az ásványi anyagok” – magyarázza az orvos –, mert azáltal, hogy sokáig tartja a szájában, a fogak savas közegbe kerülnek.” Ez még nem jelenti azt, hogy örökké kellemetlen szájszaggal kéne élnie: egyszerűen válasszon cukormentes szopogatnivalót.

Ragadós cukorkák és gyümölcsök
Legyen szó gumimaciról, tejkaramelláról vagy akár csokiról, mindenki tudja, hogy bármilyen finom is az édesség, a fog nem fog érte rajongani. „Ha valami hozzátapadt a foghoz, ahhoz a területhez nem fér hozzá a nyál, így sem a savakat nem tudja semlegesíteni, sem az ásványi anyagokat pótolni, ami kalciumveszteséghez vezet” – állítja dr. Vogl. Sajnos, ez ugyanannyira igaz a gumimacikra, mint az egyébként egészséges aszalt gyümölcsökre. „A baktériumok a cukrokat savvá alakítják – nem számít, hogy kristálycukorról vagy gyümölcscukorról van-e szó.” Persze azért még nem kell lemondani az aszalt finomságokról, csak számoljon vele, hogy jobb, ha fogat mos utána.

Sportitalok
Dr. Vogl szerint jobb kerülni a sűrű, édes folyadékokat is, így például a magas szénhidrát-tartalmú sportitalokat. Nem elég, hogy savasak, ráadásul a nehézkes folyadék rá is tapadhat a fogára, és ezt már ön is tudja, hogy mihez vezethet. Ha úgy érzi, kifogyott az üzemanyagból, inkább tiszta vizet igyon!

Citrom
Hiába büszkélkedik, hogy inkább a savanyú ízeket preferálja az édességekkel szemben, a citrom ugyanolyan veszélyes lehet a fogra! „A citrom olyan savas, hogy rágcsálása, illetve a levének ivása a zománc pusztulásához vezethet” – figyelmeztet dr. Vogl. Nem csak a hozzáadott cukor lehet ártalmas a citromban, savtartalma miatt maga a citrom is veszélyt jelent a fogakra nézve!

Üdítőitalok és gyümölcslevek
Természetesen a fő ellenség ezekben is a cukor – azonban nem kell túldimenzionálni a helyzetet. Dr. Vogl szerint „a demineralizáló hatás minimálisra csökkenthető, ha a cukros ital után gyorsan vizet is iszik – hacsak nem szokása jó sokáig a szájában tartani az italt, vagy éppenséggel öblögetni vele egy kicsit, mielőtt lenyelné, ami, mondani sem kell, rossz ötlet.” A legbiztonságosabb, ha mindig hord magával pár szívószálat, amelyek segítségével távol tarthatja a folyadékot a fogaitól. Persze így az ízeket is kevésbé fogja érezni.

Vote it up
268
Tetszett?Szavazzon rá!