Fogselyem: ki találta ki?

Tán nem is hinné, de közel 200 éves a fogszuvasodás megelőzésének egyik legegyszerűbb eszköze

Az 1800-as évek elején egy újító szellemű amerikai fogorvos, Levi Spear Parmly azt tanácsolta betegeinek, hogy a fogközeiket selyemszállal tisztítsák meg – ez a forradalmian új eljárás védi a fogínyt és megakadályozhatja a fogszuvasodást. A selyemcérna akkoriban ormótlan spulnikban volt kapható, és késsel kellett darabokra vágni. S ami még rosszabb, használata megkívánta, hogy az ember az ujjával a szájába nyúljon.

– Az emberek egyszerűen nem értették – mondja dr. Scott Swank, a baltimore-i Nemzeti Fogászati Múzeum kurátora. És egy olyan korban, amikor az odvas fog mindennapos jelenségnek számított, teszi hozzá, „az emberek természetesnek vették, hogy a foguk kihullik”.

Aztán az 1870-es években Asahel Shurtleff segített civilizáltabbá tenni a fogselymet, amikor szabadalmaztatta első adagolóját: egy cérnaorsót U alakú villával, mely parányi fémkézként vezeti a selyemszálat a fogak között. Találmánya az előfutára volt a ma gyógyszertárakban kapható, hordozható fogselyemtartóknak.

Azóta létezik már rágógumi-ízesítésű fogselyem és fog alakú adagoló – mindez azért, hogy a fogtisztítás szórakoztatónak tűnjék, vagy legalább ne túl nehézkesnek. A legutóbbi vizsgálatokból kiderült, hogy a fogselymezés talán a legegyszerűbb módja a fogszuvasodás megelőzésének. – Ám az emberek a fülük botját se mozgatják – mondja Swank. Két évszázad elteltével a fogselymezés továbbra is egyike azon alapvető dolgoknak, melyet utálunk – és elfelejtünk – csinálni.

Arany villanás
A viktoriánus korban élők imádták a fogpiszkálót. Étkezés után egy úriember rendszerint előhúzott egy bőrtokot, benyúlt bársonnyal bélelt belsejébe, előhúzta arany fogpiszkálóját és nekiállt. Charles Dickens arany-elefántcsont fogpiszkálóján ott díszelgett az író vésett monogramja; hegye parányi teleszkópos távcső módjára visszaugrott a nyelébe. Meglehet, a fogselymezés jóval hatékonyabb lett volna, de ugyan miként kelhetett volna versenyre az arany fogpiszkáló csillogásával?

A fogselyem filmen
Gary Roma amerikai komikus és filmes Cérnaszálon függve címmel dokumentumfilmet forgat a fogselyemről
Kérdés: Jelenleg egy fogselyemről szóló, egész estés filmen dolgozik. Ez komoly?
Válasz: Miután elkészítettem dokumentumfilmemet az ajtóütközőkről, folytatom az e világi örömök értelmének kutatását.

K: Sikerült lefilmeznie egy majmot, amint éppen egy darab spárgával a fogait tisztogatja. Hogy történt?
V: Egy állatkertben forgattam egy másik munkám keretében, amikor egy majom megmarkolt egy kötelet, kihúzott belőle egy szálat és húzogatni kezdte a fogai között.

K: Interjút készített két rabbal is, akik fogselyem segítségével próbáltak megszökni. Hogyan?
V: Több kilométernyi fogselyemből két kötélhágcsót fontak, hogy azokon ereszkedjenek le egy 12 méter magas börtönfalon.

K: Igaz, hogy a filmjéhez úgy próbál pénzt felhajtani, hogy régi fogselyemtartókat árul az interneten?
V: Minden bizonnyal nekem van a legnagyobb fogselyemtartó-gyűjteményem a világon – közel 200 darab. Tervezem, hogy elárvereztetem, hogy a pénzből egy vágót tudjak szerződtetni, aki megvág nekem 100 órányi, a fogselyemről szóló filmanyagot.

Vote it up
289
Tetszett?Szavazzon rá!