A hosszú távon sikeres fogyókúrázók egyik közös szokása a rendszeres reggelizés, állítja az egyesült államokbeli Országos Testsúlynyilvántartó Szolgálat, amely azokat a felnőtteket kíséri figyelemmel, akik legalább tizenhárom kilót adtak le, és legalább egy évig nem is hízták vissza. A szolgálat nyilvántartásában szereplők 80 százaléka mindennap reggelizik.
Sokan abban a hiszemben hagyják ki a reggelit, hogy ez segít lefaragni a kalóriákat. – Csakhogy a vizsgálatok szerint azok, akik reggel nem esznek, hajlamosak a nap folyamán bepótolni a mulasztást – mondja Beth Mansfield dietetikus, aki az Ottawai Egyetem Kardiológiai Intézetében a táplálkozástudományi programot vezeti.
Az egészséges reggeli kulcsa az egyensúly és a mértéktartás. Fogyasszon egy-egy kis adagot négy tápanyagcsoport – összetett szénhidrát, fehérje, gyümölcs, tejtermék – közül legalább háromból, valamint némi zsiradékot. És ne feledkezzék meg a rostról, amely kisebb energiabevitel mellett is nagyobb teltségérzést nyújt. Íme, öt könnyű reggeli Mansfield módra a fentiek szerint:
• két deci főtt zabpehely fél deci almalével és egy csésze kávé két deci sovány tejjel
• egy-két szelet pirított Graham-kenyér, egy-két evőkanál mogyoróvaj, egy kis banán és egy pohár zsírszegény joghurt
• fél pirított korpás zsömle, rajta egy bevert tojás, egy szelet ráolvasztott Pannónia sajt, a tetejére két szelet paradicsom, hozzá egy deci gyümölcs- vagy zöldséglé
• két deci gyümölcssaláta egy deci sovány tehéntúróval és nyolc szem mandulával
• egy deci müzli vagy gabonapehely egy pohár tetszés szerinti ízesítésű joghurttal
Itt talál további reggeli recepteket!
Hozzászólás