Fogyjon a nap minden szakában!

Kis odafigyeléssel és az alábbi fogyási menetrendet követve játszi könnyedséggel leadhat jó pár kilót

6:45 Korai edzés
– Számos tanulmány kimutatta, hogy a lépésszámlálót viselő emberek túlnyomó része többet jár ebéd előtt, mint ebéd után – állítja Kate Di Prima dietetikus. – A reggeli mozgás már korán felgyorsítja a szívverést és az anyagcserét, ezáltal pedig abban is segít, hogy több kalóriát égessen el a nap során. – Lakóhelytől függetlenül általában elmondható, hogy a légszennyezettség sem olyan magas a reggeli órákban.

7:30 Reggelizzen
– Az anyagcserének a reggeli adja meg a kezdő löketet. Ez különösen fontos, mivel éjszaka körülbelül tíz órán át nem eszünk – mondja Di Prima. – A tojás telítettség-érzetet ad, ezért remek választás a nap indítására (és a koleszterinszintet sem emeli).

Ha fogyni szeretne, fogja vissza a szénhidrátokat a reggelinél: kettő helyett csak egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pirítóst egyen, és a szokásos vajas-lekváros kenyér üres kalóriáit helyettesítse babbal vagy spenóttal.

Arra törekedjen, hogy a napi kalóriamennyiség negyedét reggelire fogyassza el, a többit pedig öt kisebb étkezéssel a nap további részében. Ne feledje a mondást: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus; és még két csipegetnivaló – mint egy hercegnő!

9:00 Hagyja ki a reggeli tejeskávét
Mondjon le a nagy, teljes tejjel készült tejeskávéról egy kisebb, zsírszegény változat kedvéért, vagy ami még jobb, próbálja ki a teát. – Ezzel rengeteg felesleges kalóriát megspórolhat – állítja Kevin Griffiths természetgyógyász –, ráadásul a cukor iránti vágyat is csillapítja, és segít megakadályozni a a vércukorszint-ingadozást.

11:00 Cserélje le a gyümölcslevet
Inkább egyen egy almát. – Egy pohár almalében majdnem annyi az energia, mint három almában – mondja Di Prima. A kutatások szerint a rendszeres gyümölcsléfogyasztás a hatalmas cukoradagoknak köszönhetően akár 50%-kal megnövelheti a cukorbetegség kockázatát. – Emellett a gyümölcslevekből kihagyják az élelmi rostokat, melyek a gyorsabb telítettségérzetet adják. Ezzel a cserével mindennap számos fölös kalóriától megszabadulhat.

13:00 Figyeljen oda az ebédre
– Ne egyen az íróasztalánál! Menjen ki valahová, sétáljon egyet, és amikor eszik, legyen tudatában annak, mit vesz magához – tanácsolja Di Prima. – Ha csökkenteni akarja a szénhidrátokat, kérje a sült zöldséges tésztát több csírával és zöldséggel, kevesebb tésztával. A sült húst vagy halat krumpli helyett salátával körítse, ha pedig mindenképpen kenyeret kell ennie, vegye le a szendvics tetejét, és csak az alsó felét fogyassza el.

15:00 Kerülje a délutáni cukorbombákat
Ha nem szeretne a Michelin-emberkére hasonlítani, igyon inkább vizet az üdítőitalok helyett. A Harvard egyetem 6000 emberrel elvégzett kutatása szerint naponta pusztán egyetlen pohár diétás vagy hagyományos üdítő 31%-kal növeli az elhízás esélyét. Egyre több a bizonyítéka annak is, hogy a diétás italok semmivel sem különbek a hagyományosaknál: egy vizsgálat alapján kiderült, hogy a 10 napig mesterséges édesítővel készült italokkal táplált patkányok többet híztak, mint azok, amelyeknek cukorral édesített italokat adtak. A kutatók úgy gondolják, hogy amikor mesterséges édesítőszereket fogyasztunk, a szervezet hirtelen nagy mennyiségű kalória bevitelére készül fel, majd miután ez nem érkezik meg, éhségérzet kiváltásával követeli az ételt. Di Prima is egyetért ezzel: – Az üdítőital folyékony cukorka. Törekedjen arra, hogy a napi kávé és az egy vagy két pohár zsírszegény tej mellett elsősorban vizet igyon. Borból vagy sörből pedig ne lépje túl a 3-4 pohárnyit hetente. A cukor vagy só iránti vágyat győzze le úgy, hogy szilárd ételeket, például zsírszegény joghurtot vagy friss gyümölcsöt tart az asztalán rágcsálnivalóként.

16:00 Lélegezzen szabadon
Bár a legtöbb ember számára a reggeli edzés megfelelő, a nagyobb állóképességre törekvő sportolók – vagy azok, akik asztmásak és könnyen kifáradnak – a délután 4 és 5 óra között végzett edzéssel jobban járhatnak. Az Amerikai Tüdőgyógyász Testület 4800 emberrel elvégzett vizsgálata szerint a tüdő működése ebben az időszakban a leghatékonyabb (az átlagnál kb. 20%-kal magasabb), míg a déli edzéskor a legalacsonyabb.

– A lényeg, hogy mindenki akkor mozogjon, amikor számára a legmegfelelőbb – vallja Rob Daly, a Melbourne-i Egyetem sportorvosa. – A depressziós embereknek a reggeli napsugarak látványa tehet jót, másoknak a délután lehet előnyös. Az a fő, hogy valóban mozogjunk, ne csak gondoljunk rá!

19:00 Igyon egy pohárral
Számtalan vizsgálat kimutatta a mértékletes napi alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt kedvező hatását (a hangsúly a mértékletességen van). A bort, különösen az újabb bioborokat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével hozták összefüggésbe. Igyon csak nyugodtan, elvégre nem vagyunk szentek, és nem vagyunk fából sem.

Viszont maradjon inkább az alacsony alkoholtartalmú (ezért egyben kalóriaszegényebb) italoknál, és ne tévesszék meg a legújabb, csökkentett szénhidráttartalmú sörök: mindig a kalóriaérték számít, ebben pedig elenyésző különbséget mutat a szénhidrátszegény változat a hagyományos sörhöz képest.

20:30 Ezután már ne egyen
– Hacsak nem inzulinfüggő cukorbeteg, jobban teszi, ha lefekvés előtt két-három órával már nem eszik – javasolja Di Prima. – Ha kísértést érezne, adjon egy reflexszerű jelzést a szervezetének, hogy az evésnek ma estére vége: mosogasson el, tegye el a maradékokat, vagy alaposan tisztítsa meg a fogát fogselyemmel és fogkrémmel. Miután ezen túl van, kevésbé valószínű, hogy elcsábul, és gyógynövényteán kívül bármi mást fogyaszt éjjelre.

Vote it up
319
Tetszett?Szavazzon rá!