Fonott kalács

Fel szeretné idézni gyermekkora ünnepi reggelijeit? Közeleg a húsvét? Itt az ideális megoldás!

Hozzávalók 15-20 szelethez
50 dkg liszt 2,5 dl tej 8 dkg cukor 4 dkg friss élesztő 8 dkg vaj 1/2 kiskanál só 1 tojás 5 dkg mazsola 1 citrom 5 dkg mandulaforgács vaj és 1 tojássárgája a megkenéshez 5 dkg mandula

Elkészítés
1. Szitáljuk a lisztet egy tálba, és alakítsunk ki benne mélyedést. Keverjük el az élesztőt 2 evőkanál tejben 1 kiskanál cukorral, öntsük a mélyedésbe, és szórjuk meg egy kis liszttel. Amikor a liszt felszíne repedezni kezd, adjuk hozzá a többi tejet és cukrot, a vajat, a sót és a tojást, s az egészet gyúrjuk sima tésztává, majd dolgozzuk jól ki. Kelesszük letakarva 30 percig.

2. Áztassuk be a mazsolát langyos vízbe. Reszeljük le a megmosott citrom héját, és a lecsepegtetett mazsolával és a mandulaforgáccsal együtt dolgozzuk össze a tésztával. Formáljunk három egyenlő hosszú tekercset, és fonjuk copfba. Nyomjuk össze a végeket, kenjük meg a felolvasztott vajjal, majd hajlítsuk a végeket a tészta alá.

3. Kelesszük még 20 percig. Kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg a durvára összevágott mandulával. Kenjünk ki egy tepsit, és süssük benne a kalácsot kb. 1 óra hosszat. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával.
 

Ismerjen meg további kalácsrecepteket is: őszibarackos kalács, narancsos-diós kalács, citromos kalács.

Vote it up
220
Tetszett?Szavazzon rá!