Fontos a bemelegítés

„Hideg állapotban” ugyanis az izmokat, illetve az ízületeket nehezebb „működésbe hozni”. Csinálja az alábbi módon

Az edzők olykor elmulasztják hangsúlyozni, hogy a bemelegítést soha nem lenne szabad elhagyni, legyen szó bármilyen mozgásformáról. A bemelegítés serkenti a vérkeringést, ezáltal több oxigén és tápanyag jut a munkát végző izmokhoz és ízületekhez. Ennek köszönhetően azok lazábbá és rugalmasabbá válnak, s nehezebben sérülnek meg. A bemelegítéssel a test és az elme is felkészül a mozgásra.

A türelmetlenebbek nem szívesen szánják rá magukat, holott az edzés előtti gyakorlatok végzésének ajánlott időtartama 10 perc. (Amikor siet, próbálja ésszerűen lerövidíteni a bemelegítést!) A legjobb, ha végigcsinálja a következő mozdulatsort, majd lassan kezd hozzá a testmozgáshoz, és fokozatosan növeli annak intenzitását a normális tempóig.

1. Oldallépés Zárja össze a két lábát, hajoljon jobbra, jobb lábával lépjen ki oldalra, majd tegye a bal lábát a jobb mellé, és álljon ismét zárt lábbal. Ismételje meg ugyanezt balra is (a bal láb lép oldalra és a jobb követi). Lépkedjen így legalább 1-2 percig.

2. Bokakörzés Emelje fel a jobb lábfejét úgy, hogy a lábujja még a padlóhoz érjen! Végezzen tíz bokakörzést jobbra, majd tízet balra a lábujját használva forgáspontként. Ismételje meg a gyakorlatot a bal lábával is.

3. Térdkörzés Zárja össze a lábát, hajoljon kissé előre, és támaszkodjon meg finoman a kezével a térde fölött. Hajlítsa be enyhén a térdeit, és végezzen tíz lassú körzést velük előbb az egyik, majd a másik irányban, s közben a kezével tartsa meg magát.

4. Csípőkörzés Tegye csípőre a kezét. A térdét tartsa enyhén behajlítva, s végezzen tíz lassú csípőkörzést előbb jobbra, majd balra. Képzelje azt, hogy egy óriási hulahoppkarikát pörget komótosan a csípőjén.

5. Karemelés és törzsfordítás Álljon kis terpeszbe, két kezét maga előtt leengedve, összefont ujjakkal. Belégzés közben emelje a feje fölé mindkét karját, a tenyere nézzen felfelé. Fordítsa el sima mozdulattal csípőből a törzsét jobbra, majd vegyen három-négy nyugodt lélegzetet, mielőtt balra fordulna.

6. Lazítás Rázogassa meg óvatosan a kézfejét, miközben a csuklóját és az ujjait ellazítja. Nagyjából 20 ismétlést végezzen. Ezután a karjait is rázza ki ugyanennyiszer, úgy, hogy a kézfejét, a könyökét és a vállát lazán tartja. Végül rugózzon fel-le az egész testével hússzor, ügyelve arra, hogy véletlenül se feszítse meg végtagjainak izmait.

Vote it up
197
Tetszett?Szavazzon rá!