Fontos fogproblémák

Vallja be őszintén: rendszeresen jár fogorvoshoz? Ha az alábbi tüneteket észleli, mindenképpen keresse fel őt

Ha rendszeresen felkeressük a fogorvost, a szájüregben előforduló problémák többségén úrrá lehetünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelnünk azokra a jelekre, melyek indokolttá tesznek egy korábbi látogatást, különösen ha hajlamosak vagyunk túl hosszú szüneteket hagyni két vizit között. – Senkinek nem okoz gondot, hogy fogmosás közben belenézzen a szájába, nincs-e ott valami, ami korábban nem volt – mondja dr. Edmund Peters, az Albertai Egyetem fogorvosi karának professzora. Tartsa észben, hogy mire a különféle tünetek megjelennek, a probléma már jó eséllyel előrehaladott, ezért ne habozzon felhívni a fogorvost. Következzen azon fogászati tünetek felsorolása, melyeket dr. Peters szerint nem szabad félvállról venni!

Megváltozott fogíny
Az íny betegségei közé tartozik a gingivitisz (ínygyulladás) és a periodontitisz (fogágygyulladás). Utóbbi már előrehaladottabb állapot, és kezelés nélkül a fog elvesztéséhez vezethet. Kialakulásuk oka a dentális plakk, egy szinte láthatatlan, ragadós, baktériumokat tartalmazó filmréteg, mely a tiszta fogakon 24 órán belül képződik. Idővel megkeményedhet, és fogkővé alakulhat, a fogkő pedig összegyűlhet az íny vonala alatt, tovább súlyosbítva a gyulladást.

Keresse fel fogorvosát, ha ezeket a tüneteket tapasztalja:
• az íny színbeli változása, például a normális rózsaszínről vörös vagy kékespiros színre
• feldagadt, szivacsos állagú íny, ami fogmosáskor könnyen kivérzik
• fogínysorvadás, melytől a fogak nagyobbnak látszanak, és akár a gyökér egy része is láthatóvá válhat
• genny, kellemetlen szag vagy újonnan megjelenő rések a fogak között

Fehér foltok a fogakon
A fogszuvasodás lényegében a fog fertőzése, mely azzal kezdődik, hogy a baktériumok által termelt sav hatására feloldódik a kemény fogzománc. Az első jelek a már nagyon korai szakaszban kialakuló fehér foltok.

Amikor a fogszuvasodás elkezdődik, azt valószínűleg nem észleli, különösen akkor, ha az két fog között történik; ezért annyira fontos a rendszeres ellenőrzés, beleértve a fogröntgent is. Ezen a ponton a folyamat még megállítható, mielőtt valódi lyuk alakul ki, mely fogtömést tesz szükségessé. Ha tehát korábban nem látott fehér foltokat észlel, érdemes megvizsgáltatnia!

Fokozott érzékenység a hidegre és melegre
Amint a fogszuvasodás áthalad a zománcon, és elindul a fog belseje felé, ahol az idegek és erek találhatók, nagyon valószínű, hogy határozottabb tüneteket kezd tapasztalni, például új vagy erősödő érzékenységet a hidegre, melegre vagy bizonyos élelmiszerekre. Ha ez bekövetkezik, azonnal kérjen fogászati időpontot, hiszen annál jobb, minél korábban kezelteti a fogszuvasodást.

A hideg- és melegérzékenység kevésbé komoly problémákat is jelezhet, mint például a fogcsikorgatást (melyről talán nem is tud, különösen, ha éjszaka jelentkezik), vagy egy javításra szoruló fogtömést. Mindenképpen érdemes tehát elmondania fogorvosának.

Hosszan tartó fogfájás
Ez általában komoly problémát jelez. Más kapcsolódó tünetek lehetnek például a fog érzékenysége a tapintásra, vagy a gennyképződés. Ne feledje: még ha a fájdalom egy-két nap után elmúlik, a probléma továbbra is fennállhat, ezért említse meg a fogorvosának. Lehet, hogy szervezete legyőzte a fogfertőzést, de az alapvető gond megmaradt, a fertőzés tehát bármikor visszatérhet.

A nyálkahártya színének vagy állagának megváltozása
Fogmosásnál szakítson időt arra, hogy átnézze a száj belsejét, a nyelvet és a nyelv alatti részt, nem figyelhető-e meg bármiféle változás. Ellenőrizzen minden újonnan megjelenő eltérést. Vizsgáltasson meg minden színváltozást, például a két héten belül el nem múló, esetleg növekvő fehér vagy vörös foltokat, vagy a korábban sima felületű helyeken kialakuló púpokat. Ha nem fáj, akkor is.

Amikor különösen óvatosnak kell lennie
Sok gyógyszer kiszáríthatja a szájat. Ennek oka, hogy kevesebb lesz az antibakteriális hatású nyál, mely gátolja tartja a szájüregi fertőzéseket. Ha tehát mellékhatásként a nyáltermelést is csökkentő gyógyszert szed, fokozottan figyeljen oda a szájára.

Ahogy idősödünk, a száj veszít alkalmazkodóképességéből, ezért érdemes fokozottan odafigyelni, különösen, ha valaki mindennap gyógyszert szed. A fogorvos javasolhatja fluoridos gélek és szájöblítők, valamint szájnedvesítő anyagok használatát.

Ne feledje: az egyik legfontosabb dolog, amit szája egészsége és a problémák korai megoldódása érdekében tehet, az az, ha együttműködik fogorvosával. Figyeljen oda egészségi állapotára, és amilyen hamar csak lehet, számoljon be bármely változásról vagy gondról.
 

Tudta, hogy fogorvosa elsőként észlelheti számos súlyos betegség jeleit, például a cukorbetegségét is?

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!