Fordított almatorta

Ez a torta ékes bizonyíték arra, hogy az egészséges étrend mellett sem kell lemondanunk egy kis édességről

Hasonló receptek

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához
12 dkg liszt, egy kevés a formázáshoz 1 evőkanál cukor 1 csipet só 6 dkg hideg vaj

A töltelékhez: 60 dkg alma (Jonagold, Boskoop) 5 dkg barna cukor 1 evőkanál citromlé 3 dkg mazsola 1/2 kiskanál mézeskalácsfűszer 1 kiskanál reszelt citromhéj

A tálaláshoz: 2,5 dl görög joghurt 1 evőkanál méz 1 kiskanál reszelt citromhéj

Elkészítés
1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, és rászórjuk a cukrot és a sót. A vajat apróra forgácsoljuk, a tálhoz adjuk, és a tenyerünk között dörzsölve finom morzsásra összedolgozzuk a lisztes keverékkel. 1,5–2 evőkanál vizet adunk hozzá, és az egészet nyújtható tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és fóliába burkoljuk. Minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.

2. Közben meghámozzuk az almát, a magházát eltávolítjuk, és a húsát vastag gerezdekre vágjuk. A cukrot a citromlével egy serpenyőben addig forrósítjuk, amíg felolvad. Beletesszük az almagerezdeket, és fedő alatt, gyenge tűzön kicsit megpároljuk. Időnként megkavarjuk, nehogy leragadjon.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Habszedőkanállal kiemeljük az almát a levéből, jól lecsepegtetjük. A főzőlét a serpenyőben hagyjuk.

4. A gerezdeket tetőcserépszerűen lerakjuk a sütőformába. A mazsolát az alma főzőlevébe szórjuk, beletesszük a mézeskalácsfűszert és a citromhéjat is, és az egészet 2–3 percig főzzük. Meglocsoljuk vele az almát, majd félretesszük, és megvárjuk, amíg kihűl.

5. A tésztát enyhén belisztezett munkalapon vékony, 25 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Ráterítjük az almára, és a szélét az almás töltelék és a sütőforma pereme közé bújtatjuk. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

6. Kivesszük a sütőből, és 5–10 percig a formában hagyjuk hűlni. Ezután hegyes késsel elválasztjuk a sütőforma oldalától, és egy tálcára borítjuk. A joghurtot a mézzel és a citromhéjjal krémesre keverjük, és a langyos tortához kínáljuk.

Vote it up
193
Tetszett?Szavazzon rá!