Fotózzon, mintha profi lenne

A természet szépségei láttán kattintgatni támadt kedve? Íme, nyolc egyszerű tipp, hogy pazar fotókat készítsen

Egy jó fotósnak mindegy, hogy milyen kamerával dolgozik, jó képeket fog csinálni vele – állítja Richard l’Anson, a Lonely Planet Travel Photography című könyv szerzője. Mi az, amit soha sem fog tudni nyújtani egy fényképezőgép automatikája? Az érdekes témákra, a kompozícióra és a fényekre érzékeny szem! Akár mobiltelefonnal, akár topkategóriás tükörreflexes géppel kattintgat, ha megfogadja a következő nyolc tanácsot, mindenki el lesz ragadtatva képeitől.

Válasszon témát
A leggyakoribb hiba, hogy az emberek nem tudják leszűkíteni a képet egy témára. L’Anson tanácsa: legyen biztos benne, hogy miről fog szólni a kép, és azzal az egy valamivel töltse ki a keretet. Ha további magyarázatra szorul, hogy miről szól a kép, az valószínűleg azt jelenti, hogy a fotó nem működik.

Kerülje a centrális kompozíciót
A második állandó csapda, hogy a fotó témáját előszeretettel helyezik a kép közepére. Ha tudatosan használja a kompozíció lehetőségeit, és elmozdítja a középpontból, sokkal dinamikusabb képeket kaphat; ellenkező esetben a fotók egymás mellé kerülve monotonná válhatnak.

Álló vagy fekvő?
A kamera a kép tájolását sem tudja eldönteni helyettünk. Ha valaki odafigyelés nélkül lövöldöz, abból általában a körülményektől függetlenül csak fekvő képek lesznek. L’Anson szerint érdemes próbálkozni a tájolás váltogatásával, ugyanarról a témáról többet is exponálni, így megtanulva, milyen képhez milyen beállítás illik.

Járja körbe a témát
Nagyon ritkán látjuk meg a leendő képet azonnal a legjobb nézőpontból – figyelmeztet l’Anson. Mozogjon, járja körbe, amit meg szeretne örökíteni, figyelje meg, hogyan változik a fény, készítsen képeket különböző szögekből.

Madár zúzmarás faágonMozogjon függőlegesen is
Már az is alapvetően változtatja meg a látványt, ha csak letérdel, vagy feláll egy farönkre. Egy kép komponálásakor sose feledkezzen meg a béka- és a madárperspektíváról, ne csak szemmagasságból fotózzon.

Figyeljen a fényekre
Nem kérdéses, hogy a fényekkel való játék az egyik leglátványosabb eszköz, ami egy fotós rendelkezésére állhat. Fontos, hogy megértse a fény működését, azt, hogy az milyen hatással van a témára. Vizsgálja meg, honnan érkezik a fény, milyen irányból éri a témát, hogyan változtatja azt. Figyelje meg például, hogy egy ház homlokzata melyik napszakaszban úszik fényárban, és mikor kerül teljesen árnyékba – előbbihez kell időzítenie a programját, ha jó képet akar csinálni.

Tervezzen előre
Közhely, hogy a legszebb fotók napkeltekor vagy naplementekor készülnek – ezért van az, hogy a profi fotósok a fény állásához igazítják, mikor mennek ki a helyszínre dolgozni. Ha megteheti, tervezzen ön is úgy, hogy jó helyen legyen jó időben, ha ez hajnali ébredést is jelent sokszor.

Mozgassa alanyát
Portré készítéséhez az enyhén felhős időben létrejövő szórt fény a legjobb. Ha ugyanis közvetlenül éri az arcot egy kemény fény, az durva árnyékokat hoz létre – int óva l’Anson. Ha megteheti, mozogjon ön is és mozgassa a portré alanyát is, míg meg nem elégszik a fényekkel. És a legfontosabb: a szemre fókuszáljon; ha a szem életlen, a kép értékelhetetlen.
 

Elkészült képeit pedig így rendezze el a falon!

Vote it up
386
Tetszett?Szavazzon rá!