Francia halleves

Nem kell órákig dolgozni a bouillabaise nevű francia étel ezen elegánsan egyszerű, ám roppant ízletes változatán

Hasonló receptek

Hozzávalók
2 evőkanál növényi olaj 1 apróra vágott hagyma 1 zellerszár, apróra összevágva 3 gerezd fokhagyma, összezúzva 1/4 kiskanál sáfrány (elhagyható) 1,25 dl fehérbor 7 dl paradicsomsűrítmény 5 dl hal- vagy csirkealaplé 2 babérlevél 1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei (pl. darabokra vágott halfilé, tisztított nyers garnéla, tintahal, fésűkagyló, fekete kagyló) 2 evőkanál zöldpetrezselyem citromgerezdek a tálaláshoz

Elkészítés
1. Közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábosban. Adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat és a fokhagymát, és pároljuk 5 percig. Ízlés szerint keverjük hozzá a sáfrányt, adjuk hozzá a bort, és forraljuk fel.

2. Keverjük hozzá a paradicsomsűrítményt, az alaplét és a babért, majd alacsonyabbra állítva a hőfokot főzzük csendesen 10 percig.

3. Adjuk hozzá az előkészített halat és tenger gyümölcseit és főzzük az egészet együtt, míg minden hozzávaló megfő. Méretüktől függően a haldarabok 5-10 perc alatt főnek meg, a garnéla, a kagylók és a tintahal pedig 4-5 perc alatt.

4. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal, szórjuk meg a petrezselyemmel, és tálaljuk a citromgerezdekkel díszítve.

Tippek
A hagymával együtt hozzáadhatunk a leveshez 1 vékonyan felszeletelt édesköménygumót.

Ha csípősebben szeretjük, a sáfránnyal együtt adjunk hozzá szárított csilipaprikát vagy csiliport.

Vote it up
320
Tetszett?Szavazzon rá!