Hozzávalók
2 evőkanál növényi olaj • 1 apróra vágott hagyma • 1 zellerszár, apróra összevágva • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva • 1/4 kiskanál sáfrány (elhagyható) • 1,25 dl fehérbor • 7 dl paradicsomsűrítmény • 5 dl hal- vagy csirkealaplé • 2 babérlevél • 1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei (pl. darabokra vágott halfilé, tisztított nyers garnéla, tintahal, fésűkagyló, fekete kagyló) • 2 evőkanál zöldpetrezselyem • citromgerezdek a tálaláshoz
Elkészítés
1. Közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábosban. Adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat és a fokhagymát, és pároljuk 5 percig. Ízlés szerint keverjük hozzá a sáfrányt, adjuk hozzá a bort, és forraljuk fel.
2. Keverjük hozzá a paradicsomsűrítményt, az alaplét és a babért, majd alacsonyabbra állítva a hőfokot főzzük csendesen 10 percig.
3. Adjuk hozzá az előkészített halat és tenger gyümölcseit és főzzük az egészet együtt, míg minden hozzávaló megfő. Méretüktől függően a haldarabok 5-10 perc alatt főnek meg, a garnéla, a kagylók és a tintahal pedig 4-5 perc alatt.
4. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal, szórjuk meg a petrezselyemmel, és tálaljuk a citromgerezdekkel díszítve.
Tippek
• A hagymával együtt hozzáadhatunk a leveshez 1 vékonyan felszeletelt édesköménygumót.
• Ha csípősebben szeretjük, a sáfránnyal együtt adjunk hozzá szárított csilipaprikát vagy csiliport.
Hozzászólás