Furcsánál furcsább diéták

Vannak bizarr diétahóbortok, és vannak veszélyesek is, de mindig akad, aki szentül hisz bennük

Kizárólag gyümölcslé fogyasztása, szándékos megfertőződés parazitákkal, képzeletbeli evés – ha el tud képzelni bármilyen szélsőséges beavatkozást a napi táplálékbevitelbe a hirtelen fogyás érdekében, azt valaki valahol már biztosan kipróbálta. A divatdiéták nemcsak a 21. század fogyásmániájának tünetei: az emberek már legalább ezer éve követnek különös étrendeket, nemcsak az egészségüket veszélyeztetve ezzel, hanem ironikus módon azt az esélyüket is, hogy lefogyjanak. Következzen egy válogatás a legszörnyűbb hóbortokból, melyekkel páran önként kínozták magukat!

Alkohol-diéta
Mikor: 1086 körül
Ki: állítólag Hódító Vilmos
Miben áll: Miután már túl kövér volt ahhoz, hogy lóra üljön, Hódító Vilmos a legenda szerint bezárkózott a lakosztályába, ahol semmi mást nem vett magához, csak alkoholt.
Miért rossz ötlet: Hosszú távon alkoholizmushoz, májzsugorhoz, és teljes fizikai és pszichés összeomláshoz vezet, de Vilmos már nem jutott el idáig: 1087-ben, még mindig pocakosan leesett a lováról és meghalt.

Graham-diéta
Mikor: 1829
Ki: Sylvester Graham amerikai presbiteriánus lelkész, aki követőinek a vegetarianizmust és az önmérsékletet hirdette.
Miben áll: Friss zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű lisztből készült ételek, és a hús vagy fűszer teljes kerülése. Úgy hitték, ez az életmód nemcsak egészségessé tesz, hanem gátat vet a „tisztátalan gondolatoknak”.
Miért rossz ötlet: Felettébb kétséges elvárni, hogy a táplálkozással „leküzdhetőek” legyenek a nemi vágyak. Graham puritán meggyőződéseit végül a diétával együtt elsöpörte a közfelháborodás, a tiszteletes örökségeként hátramaradt furcsa, édeskés Graham-keksz azonban ma is sok amerikai kedvence.

Galandféreg-diéta
Mikor: az 1900-as évektől 1920-ig
Ki: Tyra Banks egy 2009-es tévéműsorában mutatta be a diétát, felélesztve az érdeklődést iránta – de tegyük hozzá: egyáltalán nem javasolta senkinek!
Miben áll: A lényeg egy galandféreg lenyelése. Igen, ez pontosan az a parazita, mely a világ számos elmaradott országának lakosait sanyargatja. Egy évszázaddal ezelőtt tabletta formájában árulták azzal a megfontolással, hogy ha a férgek megtelepednek a bélben, akkor elfogyasztják a lenyelt táplálék egy részét még azelőtt, hogy az hízást okozna.
Miért rossz ötlet: Hasmenéshez, gyomorfájáshoz vezet. Vitamin- és tápanyaghiányt okozhat. Ezt leszámítva, egyszerűen csak gusztustalan!

Fletcher-diéta
Mikor: 1910 körül
Ki: Követői közé tartozott az iparmágnás John D. Rockefeller, és olyan írók, mint Franz Kafka vagy Henry James.
Miben áll: Az amerikai orvos, Horace Fletcher a dietetika, azon belül is a rágás szakértője volt. Úgy gondolta, ha sokáig rágjuk az ételt (legalább 32-szer, vagy akár több százszor), akkor kevesebbet eszünk. Azt is hozzátette, hogy a módszer lehetővé teszi a táplálék tökéletes feldolgozását: állítása szerint ő maga egyszer képes volt 58 napon át kizárólag burgonyán élni.
Miért rossz ötlet: Megfájdul az állkapcsa, és rendkívül unalmas vacsorapartnernek fogják tartani. (A sok rágás egyébként nem ártalmas, de az orvosi közvélemény már nem propagálja.)

Hollywood- vagy grapefruit-diéta
Mikor: az 1930-as évektől napjainkig
Ki: több évtized sztárjai és sztárjelöltjei
Miben áll: A fő érv szerint a grapefruit egy olyan anyagot tartalmaz, mely fehérjével együtt fogyasztva zsírégető és súlycsökkentő hatású. Ám mivel a diéta nagyon kevés kalóriát engedélyez, a fogyás valójában eleve garantált, grapefruit-trükk ide vagy oda.
Miért rossz ötlet: A szakértők szerint ez a „fogyás” inkább csak vízveszteség, és a leadott zsír azon nyomban visszatér, ahogy abbahagyja valaki a diétát. A grapefruit ráadásul hátrányosan befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek, például a magas vérnyomás elleni szerek hatását.

Limonádé-diéta
Mikor: az 1940-es évektől napjainkig
Ki: Beyoncé Knowles
Miben áll: 3-7 napon át egy vízből, juharszirupból, citromléből és Cayenne-borsból készült keveréket kell inni, mindezt evés nélkül.
Miért rossz ötlet: A citromos méregtelenítő diéta mögött felsorakoztatott tudományos érvek finoman szólva is kétségesek. Semmi bizonyítéka, hogy a kúra hatékonyabban tisztítja meg a szervezetet a méreganyagoktól, mint a máj és a vese. Arról nem is szólva, hogy az önéheztetés időtartamtól függetlenül veszélyes, a leadott súly pedig a koplalás befejezésével visszatér.

Csipkerózsika-diéta
Mikor: 1950-es évek
Ki: Elvis Presley
Miben áll: Egyszerűbb nem is lehetne – aki a nap 24 óráját alvással tölti, az nem eszik. Elvis állítólag altatókat szedett a „mesés fogyás” elérése érdekében.
Miért rossz ötlet: A szükségtelen nyugtatózás esetén komoly a veszélye a gyógyszerfüggőség kialakulásának. Amikor pedig végül felébred, farkaséhes lesz!

Izraeli hadsereg-diéta
Mikor: 1970-es évek
Ki: Főleg tizenéves lányok kaptak rá, akik azt gondolták, az újoncok ezzel az étrenddel hozzák magukat formába. Az izraeli hadsereg kerek perec tagadta a vádat.
Miben áll: Egy nyolcnapos terv keretében az első két nap csak almát, a 3. és 4. napon csak sajtot, az 5. és 6. napon csak csirkehúst, a 7. és 8. napon csak salátát szabad enni. Fekete tea és kávé bármikor engedélyezett.
Miért rossz ötlet: Túl nehéz a betartása, emellett nem veszi figyelembe a kiegyensúlyozott, többféle ételt egyaránt tartalmazó étrend fontosságát.

Atkins-diéta
Mikor: az 1970-es évektől a ’90-es évekig
Ki: Renée Zellweger, Robbie Williams.
Miben áll: Rengeteg fehérje és zsír, gyakorlatilag semmi szénhidrát (még gyümölcs sem). Az eredmény egy ketózisnak nevezett állapot, melyben a szervezet a glükóz helyett zsírt éget. Dr. Robert Atkins elmélete nyomán szökkent szárba a manapság is viruló „csökkentett szénhidrát”-ipar.
Miért rossz ötlet: A ketózis egyrészt károsíthatja a létfontosságú szerveket, másrészt rossz leheletet okoz; társaságközpontúaknak az utóbbi már önmagában kizáró ok. Ettől függetlenül vannak olyan ritka betegségek, amikor ilyen diétát írnak elő.

Káposztaleves-diéta
Mikor: az 1980-as évektől napjainkig
Ki: Jaime Pressly, Sarah Michelle Gellar és sokan mások
Miben áll: Amikor csak megéhezik, tetszőleges mennyiségben ehet káposztalevest, így garantáltan betartja az alacsony kalóriatartalmú étrendet. A levesen kívül egy héten át minden más étel szigorúan korlátozott.
Miért rossz ötlet: Őszintén, ki az, aki szereti a káposztalevest? Nem is beszélve arról, milyen átható szagokkal jár.

Bébiétel-diéta
Mikor: 2000-es évek
Ki: Jennifer Aniston, Reese Witherspoon
Miben áll: A kisebb vagy akár főétkezéseket egy üveg bébiétel helyettesíti.
Miért rossz ötlet: Evett már életében bébiételt? A passzírozott répa és a csirkehúspüré épp olyan szörnyű, amilyennek hangzik.

Banánreggeli-diéta
Mikor: 2000-es évek
Ki: japánok
Miben áll: Egyen reggelire legalább egy banánt, közben erősen koncentráljon az ízére. Bármi mást szinte korlátlanul ehet, igaz, inni csak vizet szabad. Ez a diéta valóságos őrületté vált Japánban.
Miért rossz ötlet: Figyelte mostanában a banán árát? Ha pedig semmi másban nem változtat az étrendjén, nem valószínű sem az, hogy le fog fogyni, sem az, hogy nem hízik meg.

Kekszdiéta
Mikor: 2009 végétől
Ki: Kim Kardashian
Miben áll: A napi három étkezésből kettőt olyan édes kekszek pótolnak, melyeket állítólag kifejezetten az éhségérzet csökkentésére találtak ki. Az összes napi energiabevitel 1200-1500 kcal.
Miért rossz ötlet: Édességekkel próbáljuk jó útra terelni a falánkokat? Ahelyett, hogy áttérnének az egészséges étkezésre, a diéta inkább megerősíti őket káros szokásaikban.

L’air diéta
Mikor: 2010
Ki: A francia Grazia magazin egy Dolce & Gabbana-reklámban szerepeltette Madonnát, aki úgy tesz, mintha enne.
Miben áll: Játssza el, hogy eszik! Tegye ki az ételt tányérra, vágja fel és emelje a szájához – de ne egye meg. A „vízleves” mindazonáltal engedélyezett.
Miért rossz ötlet: Létezik erre egy másik szó is, az éhezés. Haltak már meg emberek azért, mert megpróbáltak a levegőből élni: Ön inkább ne kísérletezzen vele!
 

Ön próbálta már valamelyik fenti fogyókúrás módszert? Netán bevált? Írja meg hozzászólásként!

Vote it up
255
Tetszett?Szavazzon rá!