Furcsa Halloween

A különböző kultúrákban világszerte más-más módon adóznak az elhunytak emlékének – és tartják távol az ártalmas szellemeket

Van valami a halálban, ami megragadja az emberek képzeletét. Ha felkészült egy kis ijedezésre (és szórakozásra), most megismerhet pár különös szokást a világ kilenc országából.

Írország
A gyerekek jelmezbe öltöznek, és csínytevéssel fenyegetőzve édességért járják a házakat. Kedvelt játék az is, hogy egy fára felkötözött almába kell beleharapniuk.

Japán
Augusztusban tartják a lámpások fesztiválját, az Obont, mely egyúttal a halottak ünnepe is. Egyfajta „hazatérésről” van szó, amikor az ősök szellemei meglátogatják élő leszármazottaikat. A japánok közül sokan különleges ételeket készítenek áldozati ajándékként, és lámpásokat akasztanak az otthonuk elé, hogy utat mutassanak a szellemeknek.

Kambodzsa
A Pchum Ben nevű ünnep alatt, mely a holdnaptár alapján gyakran szeptemberre esik, a buddhisták úgy emlékeznek meg az elhunytakról, hogy banánlevélbe csomagolt édes ragacsos rizst és babot visznek a templomokba, valamint családjukkal, barátaikkal összegyűlve a zenét és a szerzetesek beszédeit hallgatják.

Németország
Mindenszentek napján, november 1-jén a katolikus vallásúak a szentek emlékének adóznak, illetve ellátogatnak családtagjaik sírjához. Október 30-tól november 8-áig a németek elrejtik a késeket a lakásban, nehogy a visszatérő szellemek megsérüljenek a késsel végzett mindennapi mozdulatoktól.

Ausztria
Németországhoz hasonlóan Ausztriában is október 30. és november 8. között ünneplik a mindenszenteket. Néhányan azáltal fejezik ki tiszteletüket az elhunytak előtt, hogy éjszakára meggyújtanak egy lámpát, és kenyeret, vizet hagynak kint.

Mexikó
Az emberek otthon ételt, italt és cempasúchil virágokat (büdöskét) tesznek az elhunyt rokonok fényképe mellé, hogy visszainvitálják őket. Halottak napján koponyákat díszítenek fel, valamint koponyákat és csontvázakat ábrázoló képeket készítenek.

Kína
Az éhes szellemek fesztiválján lámpásokat és máglyákat gyújtanak, hogy visszavezessék a szellemeket a Földre. A halott rokonok portréi elé vizet és ételt helyeznek. A vándorló szellemekről úgy tartják, hogy a túlvilágon is ételre, elismerésre és törődésre vágynak.

Csehország
Ősz végén, a halottakra való emlékezés idején a csehek virágokat és gyertyákat tesznek a sírokra, otthon pedig minden elhunyt rokonuk számára egy-egy széket készítenek a kandalló mellé. A legenda szerint az élők ilyenkor szólhatnak a halottakhoz, akik meghallgatják őket, sőt még válaszolhatnak is.

Olaszország
Sok olasz családban sütnek ilyenkor babszem formájú süteményeket: ezek a halottak babjai (fave dei morti). Dél-Olaszországban a család megteríti az asztalt az eltávozott rokonoknak, majd elmennek a templomba. Az ajtókat nyitva hagyják, hogy a szellemek nyugodtan lakomázhassanak.

Vote it up
415
Tetszett?Szavazzon rá!