Furcsa macskaszokások és jelentésük

Ha megfelelően reagál kedvence sajátos viselkedésére, sok kellemetlenségtől megkímélheti magát

Miért nyávognak a cicák kora reggel (vagy egész nap), miért hemperegnek a hátukon, mintha kutyák lennének, vagy miért nem használják az almukat?

Figyeljen oda macskája néha mulatságos, néha kellemetlen szokásaira, hogy többet megtudjon személyiségéről.

Miért nyávog a macskája, mintha ébresztőóra lenne?
A reggeli nyávogásnak két oka lehet: az évszak, illetve ön, a gazdi. A cicák biológiai órája az emberéhez hasonlóan dinamikus – ha eljön a nyár és a madarak korábban kelnek, a macska is korábban ébred, és mivel ragadozó állat, menne vadászni. Természetesen nem mindenki engedi ki szívesen kisállatát a szabadba, így ha cicája reggel önt zaklatja ételért, az ellen tenni kell. Nem a legjobb ötlet azonban megetetni a nyávogó macskát, mert rászokik, és legközelebb is így akar majd betevőt szerezni. Ha azonban megvárja a nyávogás végét, de legalábbis nem rohan egyből az ételért, megtaníthatja kedvencének, hogy reggel ébresztőórát játszani nem megtérülő vállalkozás. Tűzzön ki egy időpontot a reggelinek, és tartsa magát hozzá.

Mit jelent a földön hempergés?
Értetlenül szemléli, ahogy cicája ledől a padlóra a hátán hemperegni? Állandó jelenség, a gazdák egy része mégsem tudja, miért történik, mit jelent. Ami biztos, hogy figyelemfelkeltő technikáról van szó; jegyezze le a hempergés időpontját és helyszínét, hátha talál valami rendszert a furcsa szokásban – tanácsolja az About.com weboldal. Akkor tesz így, amikor ön a számítógépén dolgozik? Öltözködés közben, mielőtt elhagyja a lakást? Ne feledje, függetlenül attól, hogy mikor és hol megy a hempergés, ha kedveskedéssel, fejsimogatással reagál, a cica nyert, hiszen elérte, amit akart: figyelmet. Míg egy kutya egyszerűen egy kis hasvakargatásért fordul a hátára, a cica indítékai, mi tagadás, igen sajátosak – a hasát persze a macskának is meg lehet azért vakarni, de számítson egy-két karmolásra.

Mi az oka a szüntelen nyávogásnak?
Ha a kiskedvenc szakadatlanul nyávog, annak több magyarázata lehet. Némelyik macskafaj egyszerűen hangosabb – ha sziámi vagy keleti rövid szőrű cicája van, ez nem újdonság. Ha öregedő macskáról van szó, elképzelhető, hogy romlik a hallása. Elképzelhető azonban, hogy betegség jele a megállás nélküli nyávogás, úgyhogy nem árt, ha állatorvoshoz fordul. És persze mindig lehet, hogy a macska csak éhes – vagy ételre vágyik, vagy figyelemre.

Miért nem az almot használja?
Egészséges a macskája? A húgyúti fertőzésben szenvedő cica gyakran nem jut el az alomig. Ha nem a cicában van a hiba, akkor az alomban lehet: tisztának és mélynek kell lennie, hogy macskája el tudja kapargatni a művét. Ha még így sem az almot preferálja, nyugodtan forduljon további tippekért az állatorvoshoz.

Hogy miért fontos minderre odafigyelni? A macskájával kialakult kapcsolata tükrözi állattartói képességeit. Egy dolog megadni a cicának mindent, hogy boldog és egészséges legyen, és egy másik foglalkozni a furcsa szokásaival. Ha tudja ezeket kezelni, nemcsak kisállata, hanem az élete is nyugodtabb lesz.
 

Megörökítené kedvencét? Így tegye! Esetleg szívesen olvasna cicás történeteket? Kattintson!

Vote it up
475
Tetszett?Szavazzon rá!