Futás tejszínhabbal

Senkit sem akar győzködni Moós Gergő, a Dagadt Köcsög blog szerzője. Sikere mégis sokakat megihletett

Kapcsolódó cikkek

Moós Gergő kávéján tekintélyes méretű fagylaltgombóc és tejszínhabkupac lebeg – persze a züllésnek is van határa: a kólája light. Hiába, a fagylaltot nyáron nem tudja megtagadni magától. A hamburgereknek viszont szomorú szívvel búcsút intett. S mintha attól tartana, hogy túlzottan felnézek rá, amiért már a maratont is lefutja, megnyugtat: ő azért továbbra is akaratgyenge és lusta ember. Igaz, ma már csak a nevében Dagadt Köcsög.

124 kiló
„Akit nem zavar a kövérség, becsapja magát” – mondja Moós Gergő. Őt bizony zavarta. A leghétköznapibb dolgokban, a lépcsőzéstől kezdve a csajozásig.

Aztán fél éven belül hárman is meghaltak a családjában: csupa 50–55 éves férfi, akiket szív- és érrendszeri betegség vitt el. Az apja építőanyag-telepen dolgozott; éppen pakolta a gipszkartonokat, amikor összeesett, szívinfarktus végzett vele. Gergő úgy érezte, neki is legfeljebb húsz éve van még. Pedig nem volt mindig kövér. Tizenhat éves koráig focizott, de térdproblémák miatt abba kellett hagynia – és gyorsan felszaladtak rá a kilók. A számítógép előtt ülve pizzát majszolt, leöblítette (nem light) kólával, és a gyorsétkezdében a menü mellé külön szendvicset is rendelt magának.

Kipróbálta a bombabiztos fogyókúrás módszereket. Fogyott is, majd szépen visszahízott. Kísérletezett a biciklizéssel, de hamar rájött, milyen könnyű kényelmesen tekerni. Ezernél is több kilométert kerékpározott egy nyáron, szerény jutalma másfél kiló eltűnése volt. A futással nehezen barátkozott meg. Harminc métert megtett, kifulladt, és nem kapott levegőt. Akkor inkább sétál, határozta el 2010 elején. Hosszú kilométereket gyalogolt, aztán belekocogott egy kicsit. Aztán még egy kicsit.

116 kiló
Nem ment olyan ripsz-ropsz az a fogyás: egy év sétálás-futás után, 2011 elejére még csak nyolc kilótól szabadult meg Gergő. Noha egyre többet edzett, tavaly márciusban még mindig nem tudta körbefutni a Margitszigetet. Áprilisban már arra is elkezdett figyelni, hogy mit eszik – szeptemberre 98 kilónál tartott.

Benevezett egy futóversenyre, és nekiállt blogot írni. Főként azért, hogy kitartásra kényszerítse magát: arra gondolt, hogy segít neki, ha naplót ír, és egy-két ember rászól, amikor nem megy futni. Váratlan eredményt hozott a Dagadt Köcsög nevű blog. Egyre többen olvasták, és kezdett hűséges csapat Moós Gergő köré gyűlni. Akad ugyan sok futóblog az interneten, de olyan sportemberek írják, akiket legfeljebb csodálni lehet, utolérni aligha. Gergő titka egyszerű: bárki utánacsinálhatja.

Régóta sikeres volt már a blog, amikor az informatikus fiatalember még mindig nem mert a nyilvánosság előtt mutatkozni. Továbbra is kövérnek érezte magát, és úgy vélte, hogy bénán fut, hülye a mozgása. Ám addig mondogatták neki, hogy menjen el a margitszigeti futóklubba, amíg végül elment. Az ő kedvéért kezdett lejárni néhány ember.

Együtt jártak futóversenyekre, és a „kapitány” egy idő után blogpólót is készített a folyamatosan bővülő csapatnak. Ezen diszkréten csak a DK rövidítés szerepel. A Dagadt Köcsög nevet prózai okokból választotta Gergő. „Ha egy túlsúlyos azt mondja magáról, hogy dagadt köcsög vagy kövér disznó, akkor jó úton halad afelé, hogy változtasson. Ha megsértődik rajta, akkor még nincs kész” – közli.

94 kiló
Nemcsak kövérek vannak a Moós Gergő köré gyűlt – immár 230 tagú – közösségben, a DK Teamben. Csütörtök délutánonként a Margitszigeten találkoznak, futnak egy kört, egyesek csak sétálnak. Ám nem is ez a lényeg: erőt adnak egymásnak, hogy még véletlenül se hagyják abba. A csapattagok máskor is rendszeresen szerveznek kisebb csoportokban futásokat. És persze magánemberként is össze-összejárnak, rendeztek például bográcsozást.

Most már tetszik saját magának, ismeri be nevetve Gergő, de a futás miatt jó lenne még legalább tíz kilót ledobni. A maratonnál minden egyes kiló egy-két percet jelent, márpedig a szeptemberi berlini maratonon szeretne négy órán belül futni. Sőt, nem csak magának tetszik: a futóklubban ismerte meg a párját, akinek már a 124 kilós Gergőt ábrázoló fotók tűnnek furcsának.

A testsúlya többé nem annyira izgatja, inkább a futásban elért eredményekre figyel. Ma már gyakran indul félmaratoni versenyeken (21 kilométer), a siófoki félmaraton után ezt írta a blogra kitett fotója mellé: „A nagy arcommal fogom magam, és bepattanok befeszített felsőtesttel a Balatonba. Csattognak a vakuk, hazaérek, nyitom a Facebookot, és a befeszített felsőtestem így mutat. Szóval, legyünk őszinték, pofátlanul jóképű vagyok, de ezen a felsőtesten van még mit retusálni.”

A legnagyobb boldogság mégis az, hogy mások együtt futnak vele. Nem zavarja, ha valaki nála gyorsabban fogy (a DK Team egyik tagja 140 kilóról egy év alatt 90-re fogyott). Csupán azon bosszankodik, hány tízezer ember ül otthon a tévé előtt – ahelyett, hogy futkározna egy kicsit. Tényleg csak egy kicsit, heti három-négy óránál többet Gergő sem szán a mozgásra. Már ennyivel is új életet nyert, és a Dagadt Köcsög-módszer ereje ebben rejlik. Belekortyol a fagylaltos-tejszínhabos kávéba, és megjegyzi: „Nincs kifogás. Meg lehet csinálni.”
 

Utóiratként: Gergő szeptember 30-án végigfutotta a 42 kilométeres távot Berlinben. Gratulálunk. – A szerk.

Vote it up
289
Tetszett?Szavazzon rá!