Gázos kocogás

Egészségük érdekében egyre többen adják a fejüket kocogásra. Azonban nagyon nem mindegy, hol és mikor futnak

Valaha illemszabály írta elő, hogy ha egy úriember az utcán sétáló hölgyet kísér, a járdaszegély felőli oldalán haladjon. Most kutatások bizonyították, hogy – lovagiasság ide vagy oda – a járda úttest felőli széle a lehető legveszélyesebb sétahely.

Surbjit Kaur biológusnő és munkatársai a londoni Imperial College-ban megállapították, hogy a járdaszegélyhez közelebb tartózkodó gyalogosok akár tíz százalékkal több ultrafinom részecskét lélegeznek be. (Ezek a szennyeződések összefüggésbe hozhatók egyes légzőszervi panaszok és daganatos megbetegedések kialakulásával.)

Aki forgalmas autóút mellett kocog, azt még nagyobb veszély fenyegeti, testedzés közben ugyanis jelentősen felgyorsul a lélegzetvétel üteme. Ha tehát főútvonal közelében kocog, több gázt és parányi részecskét lélegez be.

Dr. James Sharman, a Queenslandi Egyetem kutatója a Medical Journal of Australia orvosi szaklapban tette közzé a testedzés és levegőszennyezés kapcsolatáról szerzett észleleteit. Azt tanácsolja, senki ne fusson, kerékpározzon, kocogjon zsúfolt útvonalak mentén. Válasszon inkább csendes mellékutat vagy parkot. Hogy melyik a testedzésre legalkalmasabb napszak? Keljen korán, mielőtt besűrűsödik a reggeli forgalom.
 

Azonban vigyázat! Sokan beleesnek abba a hibába is, hogy túledzik magukat. Tudja meg, hol a határ! Hogy jó hírrel is szolgáljunk: az edzés hatására várhatóan jobban fog aludni, ráadásul a hastájéki elhízás ellen is jobb eredménnyel harcolhat így.

Vote it up
382
Tetszett?Szavazzon rá!