Görög étel, hosszabb élet

Mit is esznek pontosan a hellének, ami megóvja őket sok betegségtől?

A kutatók adatai szerint a mediterrán étrend élettartam-növelő hatású. Az Athéni Egyetem orvosi kara és a Harvard Egyetem kutatói 22 043 görög étkezési szokásait követték nyomon csaknem négy esztendőn át, és megállapították, hogy a mediterrán koszt legalább 25 százalékkal csökkenti a rákos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálozás kockázatát.

A görögök bőségesen esznek olajos magvakat, gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, gabonafélét és olívaolajat, rengeteg halat, egyéb húst nem sokat, mérsékelt mennyiségben fogyasztanak tejterméket meg alkoholt. Így fest egy jellegzetes napi menü:

Reggeli
Joghurt mézzel és friss gyümölccsel.

Ebéd
Paradicsom- és uborkasaláta olajbogyóval, bormustárral és feta sajttal.

Vacsora
Roston sült hal citrommal, padlizsán, pita, olívaolajos saláta, bor.

Vote it up
19
Tetszett?Szavazzon rá!