GI? Az meg mi?

Egy olyan számról van szó, amelyre mindenkinek érdemes odafigyelnie, aki egészségesen szeretne táplálkozni. Márpedig ki ne szeretne?

A glikémiás index (GI) a táplálkozási szakértők által kifejlesztett mutatószám, amely azt jelzi, hogy a szénhidrátok milyen gyorsan bomlanak le cukorrá, és jutnak a vérbe – vagyis a különböző szénhidrátok vércukorszint-emelő hatásának mutatója. Azok az egészségesebbek, amelyek lassabban és kisebb mértékben növelik meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű étrend hasznos a cukorbetegségben, magas vérnyomásban, szívbántalmakban vagy metabolikus szindrómában szenvedőknek, de az egészségeseknek is kedvező. Az alacsony GI-jű étrend mellett mérséklődik az inzulinszint-ingadozás, csökkenhet a koleszterinszint, kisebb az étvágy, csökken a szívinfarktus és a diabétesz kockázata is.

Egyes élelmiszerek csomagolásán már látható a GI jelzés, amely azt mutatja, hogy az adott terméknek már vizsgálták a glikémiás indexét. A szénhidráttartalmú élelmiszerek GI-értéke 1 és 100 között lehet. Magasnak számít a GI, ha 70 felett van, közepesnek, ha 56–69 között van, és alacsony, ha kevesebb, mint 56.

Az alacsony GI szerinti étkezéshez nem kell átállnia teljesen új étrendre. Elég, ha módosít étkezési szokásain. Tegye így:

Cserélje le ezeket a magas GI-jű ételeket…

...ezekre az alacsony GI-jűekre

Foszlós fehér, teljes őrlésű és lazább tésztájú, kevert lisztből sütött kenyér. Fánk, pászka, kuglóf 70+

Tömör állagú, sokmagos, lenmagos, kövön őrölt lisztből dagasztott és kovásszal kelesztett kenyerek. Keresse az élelmiszer-áruházakban az alacsony GI-s jelzéssel ellátott termékeket 45–55

Kalács és édes tészták, rongyoskifli, palacsinta 70–100

A kalóriaszegény gyümölcsjoghurt bölcsebb választás az édesszájúaknak 15–30

Rágcsák, például chips, ropi, sós keksz, müzliszelet 70–95

Aszalt gyümölcs, különösen alma és kajszibarack, valamint olajos magvak. Válasszon friss szőlőt, málnát, sőt akár rebarbarát, mivel ezek alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak szénhidrátot 0–30

Burgonya 70–100

A mértéktartó adagolás létfontosságú, de az édesburgonya GI-je alacsonyabb. Keverje csemegekukoricával! 45–50

Rizs és száraztészta 65–90

Egyes rizsféleségek GI-je alacsonyabb. Próbálja ki a hosszú szemű fehér, basmati, ausztrál doongara, közepes szemű barna rizst! Még jobb a tört búza (bulgur), a quinoa vagy a főtt tészta 45–50

Szendvicskrémek és édesítőszerek, cukor, méz, cukorszörp 55–70

Gumicukor, gyümölcszselé 80–95

Az eukaliptuszméz GI-je alacsonyabb. Használjon tiszta gyümölcscukrot és mogyorókrémet 20–35

Vote it up
352
Tetszett?Szavazzon rá!