Gazdát segít keresni

Egy kutyaimádó kicsinosítja a kutyusokat, hogy megkönnyítse örökbefogadásukat. Ismerje meg őt

Kapcsolódó cikkek

Teresa Berg fotográfus a rottweiler nyakörvét élénk rózsaszín kendőre cseréli. Kiválasztja a tacskó szőrzetéhez tökéletesen illő gyöngysort. Elragadó felvételeket készít menhelyi kutyákról, a törpeuszkároktól a dán dogokig abban a reményben, hogy kicsinosított fotóalanyai így gyorsabban gazdát találnak. – A fényképek zömén a kutya ketrecben látható, mocskos és elhanyagolt – mondja az 56 éves Berg. – Én úgy tekintek a munkámra, mint egy dohányzásellenes kampányra. Divatba kell hoznunk a kutyák örökbefogadását.

Amikor gyerekkorában az édesapja nem engedte, hogy kutyájuk legyen, Berg bejárta minneapolisi otthonuk környékét, összeszedte a kóbor ebeket és elrejtette őket a család garázsában. – Apám, amint hazaért a munkából, rögvest szélnek eresztette őket – idézi fel Berg. Apja azonban megmutatta neki, hogyan kell használni egy fényképezőgépet. Kettesben fotóztak, majd a képeket előhívták a papa munkahelyén levő sötétkamrában.

Huszonnégy évesen Dallasban élt, amikor az utcán rátalált tökéletes lakótársára: egy border collie–shetland juhászkutya keverékre, melyet Gypsynek nevezett el. – Mindig is gyengéim voltak az olyan kutyák, akiknek nincs kit szeretniük – mondja Berg.

Évekig dolgozott ingatlanügynökként, míg végül 2006-ban felmondott, hogy elindítsa fotós vállalkozását. Miközben az interneten szörfölt, hogy társat keressen Maxnek, pomerániai törpespiccének, megdöbbentették az ott látott fotók. – Mocskos ruhák, piszkos edények és üres pizzásdobozok voltak a háttérben – mondja. – Néha alig lehetett látni tőlük a kutyát.

Dixie, a vérebAbbot, a tacskóEmma, a labrador keverék

Berg végül rátalált Flashre, egy 12 éves hosszú szőrű tacskóra, egy dallasi menhely egyik lakójára. Elment érte, és úgy alakult, hogy végül felajánlotta, ingyen lefényképezi mind a 25 megmentett kutyát. Ahogy új kutyák kerültek a menhelyre, azokat is lefotózta. A következő évben, miután a fényképek felkerültek a Dallas–Fort Worth Dachshund Rescue (Dallas–Fort Worth Tacskómentő) honlapjára, a csoport vezetője észrevette, hogy az örökbefogadások száma az egy évvel korábbihoz képest megkétszereződött. Ő ezt a professzionális fényképek hatásának tudta be – Berg munkája meghozta gyümölcsét. – Ha a kutyákat ilyen gyorsan örökbe fogadják, akkor új helyek szabadulnak fel az utcáról jövőknek – mondja Berg.

A sikeren felbuzdulva két menhelyen fényképészstúdiót rendezett be, világítással, reflektorokkal, megfelelően kialakított háttérrel, valamint emelvénnyel, amelyre fotóinak főszereplőit ültette.

Az évek során Berg kifejlesztett néhány trükköt annak érdekében, hogy a kutyákról a lehető legelőnyösebb felvételeket készíthesse: elhelyezésükkor ügyel arra, hogy a fény a pofájukra essék, és a fényképet a négylábúak szemével egy magasságban készíti. – Rengeteg időt töltök hason fekve – teszi hozzá.

Sweet Jackson, a mopsz keverékSydney, a máltai selyemkutyaAriel, a labrador keverék

Abban a reményben, hogy több fotósnak is ösztönzést adhat, 2011-ben Berg videoszemináriumot indított a focusonrescue.com-on. Havonta mintegy hetvenöten kísérik figyelemmel a tanácsait azzal kapcsolatban, hogyan lehet színvonalas felvételeket készíteni kutyákról. Örömmel meséli el tapasztalatát, miszerint az utóbbi időben egyre több jó kutyafotó tűnik fel a menhelyek internetes oldalain és a közösségi médiában.

Az elmúlt néhány évben Berg két újabb kutyát fogadott be dallasi otthonukba, ahol Flashsel és a férjével, Tom McCaffrey középiskolai tanárral lakik: egy Jasper nevű tacskót és egy pomerániai törpespiccet, Maggie-t. – A legszívesebben minden menhelyi kutyát hazavinnék, ez ebben a legnehezebb – mondja Berg. – Különösen a szürke pofájú kutyákért vagyok oda.
 

Szeretné ön is fotózni a kedvencét? Íme, pár tanács ehhez! Ha pedig most kapott kedvet a kutyatartáshoz, így válasszon!

Vote it up
316
Tetszett?Szavazzon rá!