Hozzávalók
2 db nagy tojás • 1 kiskanál finomra vágott friss illatos turbolya • 1 kiskanál finomra vágott friss tárkony • 1 kiskanál finomra vágott friss metélőhagyma • 1 evőkanál víz • 5,5 dkg felszeletelt gomba • 1 gerezd összezúzott fokhagyma • 1,5 dkg vaj • só és bors ízlés szerint
Elkészítés
1. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a turbolyát, a tárkonyt, a metélőhagymát és a vizet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tojásokat felverjük, de éppen csak annyira, hogy összefolyjanak (ha túlságosan felverjük, az omlett állaga megváltozik). Félretesszük, amíg elkészítjük a gombát.
2. Egy teflonserpenyőt felforrósítunk. Beletesszük a felszeletelt gombát majd a fokhagymát, és takaréklángon fonnyasztjuk, amíg a gomba megpuhul és levet ereszt. Nagyobbra állítjuk a lángot, és az ételt addig pirítjuk, amíg a gomba leve elpárolog. Egy kis tálba borítjuk, és félretesszük. A serpenyőt háztartási törlőpapírral tisztára töröljük.
3. A serpenyőt nagy lángra tesszük, és néhány másodperc alatt felhevítjük. Beledobjuk a vajat, megolvasztjuk, majd az edényt kissé megbillentve mindenhol egyenletesen eloszlatjuk benne a zsiradékot. Beleöntjük a zöldfűszeres tojáskeveréket. 1 percig sütjük, közben faspatulával a megsült részeket a serpenyő széléről a közepére toljuk, hogy a nyers massza a helyükre folyjon.
4. Az omlettet addig sütjük, amíg az alja aranybarna lesz, a teteje pedig éppen csak kezd megkeményedni.
5. Az elkészült gombát az omlett középére halmozzuk. A spatulával először az omlett egyik, majd a szemközti oldalát is óvatosan a töltelékre hajtjuk. Gyorsan az előmelegített tányérra csúsztatjuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp: paradicsomos-bazsalikomos omlettfelfújt
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Ezután a sárgáját 1 evőkanálnyi vízzel, 2 kanál friss, darabokra tépett bazsalikomlevéllel, 4, kockára vágott paradicsommal, illetve ízlés szerint hozzáadott borssal elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához 1 kanálnyi tojáshabot keverünk, majd óvatosan az egészet beleforgatjuk. A grillsütőt (nem túl forróra) előmelegítjük. Egy serpenyőben felolvasztunk 2 kiskanálnyi vajat, és beleöntjük a tojáskeveréket. Takaréklángon addig sütjük, amíg az omlett alja világosbarnára pirul. A serpenyőt a grillsütőbe tesszük, és az omlettet 2-3 percig sütjük, amíg megduzzad, és a teteje is aranybarnára pirul. Félbehajtjuk az omlettet, és azonnal tálaljuk.
Miért egészséges? A metélőhagyma az emésztést serkentő hatásáról ismert, de jó kálium-, kalcium-, magnézium- és C-vitamin-forrás is.
Hozzászólás