Gomba, a tápanyagbomba

Méltatlanul mellőzzük az étkezésünkben, pedig véd a rák ellen és a fogyókúrát is elősegíti, ráadásul itt a szezonja

Itt a tavasz, megtelik az erdő gombával, így a piacokon is megjelennek  a változatos színű kalapok. Nem kell mesterszakácsnak lennie ahhoz, hogy értékelni tudja az egzotikus gombafélék friss földes ízét. Akár az ízletes kucsmagombát, akár a csiperkét választja, szerzeménye nemcsak az ízlelőbimbókat fogja kényeztetni, de új kutatások szerint az egészségre is kivételesen jó hatással van.

Védelmet nyújt a rák ellen
Gazdag fitokemikália-tartalmuknak köszönhetően rendszeres fogyasztásuk csökkentheti az emlőrák előfordulásának esélyét – mutatják kínai és koreai nők részvételével végzett kutatások eredményei. Valószínűleg akadályozzák a prosztataráksejtek osztódását is, bár ilyen vizsgálatot egyelőre csak egereken végeztek – de a hatás igaz lehet emberben is.

Nehezen hozzáférhető tápanyagokat is tartalmaz
Egy közepes méretű csiperke tartalmazza a javasolt napi szelénigény 21 százalékát és a rézigény 33 százalékát; ugyancsak magas a káliumtartalma, megegyezik egy közepes méretű banánéval. (A szelén- és réztartalom lelőhelytől függően változó, Magyarországon szelénhiányos talajokon kisebb szeléntartalmú gombák nőnek.) Nemcsak a csiperkéről lehet mindezt elmondani, az egyéb gombafélék is rendkívül gazdagok fontos ásványi anyagokban – mindezt még nagyszerűbbé teszi a tény, hogy nem vesznek el ezek a tápanyagok sem grillezés, sem mikrózás, de még sütés során sem.

Segít a fogyasztott kalória csökkentésében
Egy egyetemi klinikán végzett kutatás során, ahol a résztvevő felnőtt önkéntesek darált marha helyett gombával kapták a hagyományosan húsos ételeket, mint a lasagna, a hamburger vagy a csilis bab, az eredmény 400-zal kevesebb napi kalóriabevitel volt! A kutatók számításai szerint ha csak heti egy étkezés során marhahús helyett gombás ételt választ, azzal egy év alatt végül akár 2-3 kilót fogyhat! Azért vigyázzon, mert eljátszhatja ezt a lehetőséget, ha a gombát túl sok vajjal készíti! Inkább alacsony lángon, enyhén olajozott serpenyőben süsse ki gyorsan, míg puha nem lesz.
 

Ismerjen meg más vadon termő növényeket, amelyek szintén egészségesek és finomak!

Vote it up
332
Tetszett?Szavazzon rá!