Gombamártás

Remekül illik akár a karácsonyi pulykához, de karajhoz vagy kacsához is

Hasonló receptek

Hozzávalók 4 személyre
3 evőkanál pecsenyezsír 50 dkg barna csiperkegomba 3 gerezd fokhagyma 2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma 2,5 dl száraz fehérbor 5 dl pulykaalaplé 2,5 dl zsíros tejszín 5 kiskanál kukoricakeményítő 2 evőkanál víz 1 nagy evőkanál frissen aprított petrezselyem 1 kiskanál frissen aprított menta félretett pecsenyeszaft só, bors

Elkészítés
1. A felforrósított pecsenyezsírban megpároljuk a felszeletelt csiperkét, a fokhagymát és a mogyoróhagymát (kb. 6 perc), majd egy tálba szedjük és félretesszük.

2. Az edénybe öntjük a bort, addig forraljuk, míg a fele el nem párolog, majd hozzáadjuk a félretett csiperke harmadát, az alaplét és a szaftot. Miután felforrt, lejjebb vesszük a lángot, és még 10 percig lassan forraljuk (amíg kissé be nem sűrűsödik).

3. A mártáshoz öntjük a tejszínt és a maradék csiperkét, majd a 2 evőkanál vízzel simára kevert keményítőt. Állandó kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. A végén megszórjuk friss petrezselyemmel és mentával, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. (Egybesült hús, például karaj, kacsa vagy pulyka készítésekor ne öntsük ki a tepsiben összegyűlt szaftot és zsírt, hanem a lesült és felkapart részekkel együtt öntsük át egy kisebb edénybe! A szaftot és a tetejéről lekanalazott zsírt külön-külön használhatjuk.)

Vote it up
220
Tetszett?Szavazzon rá!