Gondolatolvasó lenne a kutyája?

Sokkal többet tud az ön érzelmeiről, szándékairól és egészségi állapotáról, mint azt valaha is gondolta volna

Ön nagylelkű ember (vagy pont, hogy nem)
A tetteid alapján ítélkezem rólad. A Milánói Egyetem kutatói egy kísérlet során végignézették kutyákkal azt, ahogy egyes emberek ételt osztanak meg koldusokkal, és azt, ahogy mások elküldik a kéregetőt. Később, amikor ezek az emberek egyszerre hívták magukhoz a kutyákat, azok túlnyomórészt az adakozó emberhez szaladtak oda!

Ön nem kedvel valakit
Tudom, ha nem kedvelsz valakit: hallom, hogy megváltozik a légzésed ritmusa, látom, hogy megfeszül a tested, de még azt is érzem, hogy a kibocsátott feromonok miatt más lesz a szagod. Szóval, ha az anyósod azzal vádolna engem, hogy én nem kedvelem őt, tudd, hogy ez csak azért van így, mert valójában te sem!

Vásárolni volt?
Ti emberek olyanok vagytok, mint egy szivacs: organikus vegyületeket gyűjtötök magatokra akárhol is jártok, akármihez is értek! Leugrottál az élelmiszerüzletbe? Érezni fogom rajtad a hús- és halpult szagát, kiszagolom az ételt a szatyrodban, de több mint valószínű, hogy a sorban körülötted állók nyomát is meg fogja találni a szimatom rajtad. Képzeld el a legenyhébb illatot, amelyet te még képes vagy érezni – én az annál 100 milliószor gyengébb szagokra is felfigyelek.

Rákos betegsége van
Néhányunkat már külön képzik arra, hogy képesek legyenek felismerni azoknak a kémiai vegyületeknek a szagát, amelyeket a rákos sejtek bocsátanak ki. Egyes kísérletek során 88 százalékban sikeresen vettük észre a emlőrákot és 99 százalékos biztonsággal lepleztük le a tüdőrákot. Ilyen kutya Magyarországon is van.

Mindjárt hazaérkezik
Megtanuljuk a napi beosztásodat, így tisztában vagyunk vele, hogy körülbelül mikor számíthatunk az érkezésedre! És ha eltérsz is néhanapján a megszokott menetrendtől, felismerjük a kocsid hangját, ahogy közeledik az utcában – erre folyamatosan figyelünk.

Összeveszett a párjával
Ha előttem épp nem kiabáltok is, észreveszem az elfojtást a hangotokban, vagy épp a feszült csendet – a merev testtartásról, az ingerült járkálásról és a fiókok ráncigálásáról már ne is beszéljünk. Van, hogy rosszul is leszünk attól, ha a gazdáink veszekednek.

Biztonságra van szüksége
Elutazott a párod, én pedig a szokásos alvóhelyem helyett odabújok hozzád? Ha sötét szakaszon megyünk át az utcán, közelebb simulok a lábadhoz? Nem véletlen: a tested adrenalint bocsát ki, ha félsz – én pedig érzem a stressz szagát. Éberebb leszek továbbá akkor is, ha valaki hiányzik otthonról.

El fog utazni
Nagyon nem szeretem, ha elmész, ezért különösen érzékeny vagyok azokra a jelekre, amelyek az utazásra utalnak: amikor előhúzod a bőröndöt a szekrényből, a ruháidat pedig elkezded összegyűjteni az ágyon. Van köztünk olyan is, aki minderre remegéssel és zihálással reagál – hiszen a helyzet szorongást vált ki belőlünk! Rosszul érzed magad emiatt? Egy kutatás szerint segíthet, ha klasszikus zenét játszol nekünk, amikor egyedül vagyunk.

Bedől a nagy kerek szemeknek
Kutatások során sikerült kimutatni, hogy szervezeted egy oxitocin nevű hormont bocsát ki, miközben a szemünkbe nézel – márpedig ugyanígy reagálsz a kisbabádra pillantva is! Nem véletlenül nézünk tehát nagy kerek szemekkel, ha valamit akarunk tőled – tudjuk, hogy be fog válni.

Mit tervez
A testbeszéd közel észrevehetetlen jeleit is észreveszem – a szemed egy villanása, vagy ahogy a pórázt tartod –, és ezekből ki tudom következtetni, hogy mit tervezel a következő pillanatban. Egy kísérlet során a kutyák megtalálták az eldugott eledelt pusztán gazdájuk tekintetének a követése alapján.

Nem érzi jól magát
Ha megkapjuk a megfelelő kiképzést, kiszagoljuk, akármi bajod legyen is: a vércukrod leesésétől kezdve a migrénes fejfájásig bármit. Az epilepsziás betegek között egyre gyakoribb, hogy olyan kutyát tartanak, amely már előre figyelmezteti gazdáját a közelgő rohamra. Egy hawaii kórházban a kutyák azonosítani tudták a húgyúti fertőzést az olyan magatehetetlen betegeknél, akik nem tudtak tüneteikről beszámolni.

A babája védelemre szorul
A te gyermeked az én falkámnak is része – és mivel tudom, hogy ő a legsérülékenyebb, ezért különösen vigyázok rá. Ez a magyarázata annak, ha esetleg aggresszívan ugatok, amikor valaki megközelíti. Jobb, ha figyelsz, ha a jelenlétemben akar egy ismeretlen a csemetével játszani! (Ha azt hiszem, hogy veszélyben van, könnyen lehet, hogy támadásba lendülök.)

Lehangolt
Mestere vagyok a testbeszéd és az emberi érzelmek olvasásának! Egy kutatás szerint egy arckifejezésből meg tudom állapítani, ha az illető szomorú – ehhez elég akár csak egy fényképet látnom. A rám jellemző együttérzés bizonyítéka, hogy inkább megyek oda egy síró emberhez, mint egy morgó vagy beszélő valakihez.

Vote it up
274
Tetszett?Szavazzon rá!