Gránátalma: 21. századi csoda

A vitaminokkal, káliummal, vassal, illetve folsavval teli gránátalma kész egészségbomba, ráadásul finom

Igazi csodaételnek számít ez a mediterrán gyümölcs, amely gyümölcslé formájában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend: tele van C- és B-vitaminnal, káliummal, folsavval és vassal, ráadásul a ropogós, ehető magok rostban gazdagok.

Kisebb vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma közel háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea vagy a vörösbor, így szerepet játszhat a rák és a szívbetegségek megelőzésében.

A gránátalmát október és január között szüretelik. A gyümölcs sok-sok vörös bogyóból áll: ezek az áttetsző kis kapszulák foglalják magukban az édes-savanyú levet és az apró magot. Fél pohár bogyó energiatartalma csak 80 kilokalória, viszont teli van hatalmas adag hasznos tápanyaggal: 5 gramm rosttal és 180 mg káliummal.

A gránátalma magocskáit önmagukban vagy köretként használva is fogyaszthatja. Szórhatja salátára, belekeverheti zabkásába vagy joghurtba, sőt akár süteményekhez, például muffinhoz vagy kekszekhez is hozzáadhatja.

Ha nyersen szereti
A gránátalmának vastag, vöröses héja és rengeteg magja van. A kis bogyókat keserű, élvezhetetlen fehér réteg veszi körül. A fogyasztás előtti feldolgozás sok munkát igényel, de így, hogy már tudja, milyen tápláló, talán megéri a fáradságot, hogy ön is felnyisson egyet és megkóstolja.

Először vágja le a gyümölcs a tetejét, majd egy késsel több helyen hasítsa be függőlegesen a héjat, mint amikor narancsot hámoz. Tegye bele egy tál vízbe, hogy megakadályozza a lé szétspriccelését, majd törje szét darabjaira. Szedje ki a magokat, leválasztva őket a szivacsos fehér rétegről és a hártyákról. A magok lesüllyednek, a hártyák pedig feljönnek a víz felszínére. Ezután egyszerűen öntse le a vizet egy szűrőbe. A magok máris fogyasztásra készek.

A friss, megbontatlan gránátalmát egy-két hétig tárolhatja szobahőmérsékleten, de ha beteszi a hűtőszekrény zöldségtárolójába, egy hónapnál is tovább eláll. A friss magocskák légmentesen lezárt zacskóban lefagyasztva egy évig eltarthatók.
 

Csináljon gránátalmából turmixot, gyümölcssalátát, netán adja csirkeraguhoz!

Vote it up
359
Tetszett?Szavazzon rá!