Grillázs

Teljességgel érthetetlen, hogy miért tekintünk a grillázsra téli csemegeként. Pedig már a készítése is élvezet

Hasonló receptek

A grillázs francia eredetű szó, vékonyra nyújtott édességet jelent, vagyis olvasztott cukorba kevert apróra tört mogyorót, mandulát vagy diót. Már a nevéből kiderül, hogy nem lehet magyar eredetű, mégis sokan annak vélik. Hiába, akadnak makacs ételmítoszok.

Régóta népszerű. Tudjuk például, hogy Mátyás király és Beatrix 1476-ban tartott lakodalmán a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, cukorfákkal, -gyümölcsökkel és -madarakkal.

A grillázsnak azóta is legfeljebb a formája változik, az alapanyag nagyjából ugyanaz: 1 kilogrammnyi cukorba 50-80 dkg dió-, mogyoró-, mandula-, szezámmag-, mák- vagy tökmagőrleményt teszünk.

Hozzávalók 2 személyre
30 dkg cukor 20 dkg dió

Elkészítés
1. A cukrot egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a durvára vágott diót, alaposan elkeverjük, majd együtt karamellizáljuk.

2. A diós masszát óvatosan sütőpapírra öntjük, tetejét olajos késsel egyenletesre simítjuk. Mielőtt teljesen megszilárdul, olajos késsel csíkokra vágjuk, majd a csíkokat 70-80 °C-os sütőben átmelegítjük, hogy formázni tudjuk őket. Ezután tetszőleges alakzatokat hajtogatunk.

Vote it up
416
Tetszett?Szavazzon rá!