Grillezési trükkök

Dobja fel a kerti sütögetést, akár mesterszakács, akár kezdő a konyhában. Próbálta már például a kukoricát?

A szabadtéri sütés-főzés remek szórakozás. Íme, néhány javaslat, hogy eredményes is legyen, vagyis kedvenc ételei a lehető legfinomabbak legyenek.

Sertéshús
– A többség úgy képzeli, hogy cipőtalp keménységűnek kell lennie – mondja Angie Quaale, a kanadai Langley-ben ínyenc ételeket forgalmazó Well Seasoned áruház tulajdonosa. – Addig akarjuk sütni, míg ezt az állagot el nem érjük. Pedig jó, ha egy picit rózsaszín marad a belseje.

A kezdők először inkább sertésbordával próbálkozzanak, és ne felejtsék el, hogy a húshőmérő nagyon fontos. Amint a belső hőmérséklet eléri a 63 Celsius-fokot, vegye le a sertésszeletet a grillről. Gyakorlott szakácsok egy éjszakára bepácolhatják a sertésszeleteket víz-só-cukor oldatba a kész hús nedvességtartalmának növelése érdekében.

Csirke
Legyen türelmes! Ha gyorsan akarja grillezni a csirkét, a külseje meg fog égni, a belseje pedig nem sül meg eléggé, és így nem igazán jó. – 71-74 Celsius-fokon tanácsos sütni – mondja Ted Reader torontói grillszakértő. Quaale azt javasolja a kezdőknek, hogy először valami egyszerűvel próbálkozzanak, például csont és bőr nélküli csirkemellel. Ezt vízszintesen vágja ketté és nyissa szét pillangó alakra, fűszerezze be mindkét oldalát, és közepesen magas hőfokon süsse. Gázos grillsütővel is el lehet érni némi füstös ízt, ha öntöttvas edényben faforgácsot helyez el a sütő belsejében.

Marhasült
– Ha marhasültet készít, fűtse fel tűzforróra a grillsütőt – mondja Quaale. A gyorsaság a lényeg, és ne forgassa állandóan a húst, egyszer vagy kétszer éppen elég. Kísérletezne? Próbálja ki a fordított sorrendet: süsse a marhát 107 Celsius-fokon körülbelül egy órán át. Amikor a hús belső hőmérséklete eléri a 49-52 fokot, tekerje fel a grillt 320 körüli fokra, és süsse a hátszínt egy-két percig mindkét oldalán, így finoman szaftos és közepesen átsült lesz.

Tenger gyümölcsei
A kezdők próbálják ki azt, hogy egy előzőleg beáztatott falapra (a cédrus, a juhar, a hikori és az égerfa alkalmas erre) helyezik az óceánból származó terméket, például lazacot vagy kagylót.

– A deszkából távozó pára átjárja a halat, ízletessé teszi anélkül, hogy kiszáradna – mondja Quaale. A közvetlen grillezéshez fújja be a rácsot olajspray-vel, még mielőtt bekapcsolná a grillsütőt. (A forró grill lángszóróvá változtatná a nyomás alatt lévő flakont.) Kissé spriccelje be a halat is, mielőtt ráteszi. Eszébe ne jusson bárhová elmenni, amíg megsül, mert hamar elkészül.

Reader azt mondja, hogy ha a hal még tapad a rácsra, nem szabad megforgatni. Várjon! Kortyoljon bele a sörébe. Aztán csúsztasson be a hal alá egy éles szélű spatulát, emelje fel és fordítsa meg.

Zöldségek
Ha zöldséget készít köretnek, tudnia kell, hogy azt kell először a grillsütőre tenni, mert némely zöldségek hosszabb sütési időt igényelnek, mint az állati fehérjék. Készítsen elő kétszer annyit, mint amennyire várhatóan szükség lesz (ha megmarad, később is pompás), és legyen merész a választásban: a padlizsán, a zöldpaprika, az újhagyma, sőt az olyan gyümölcsök, mint az ananász és az őszibarack is mind remek lehetőség.

A kukoricacsövet levelestül áztassa vízben két órán át, aztán egészben grillezze: a gőzben finomra puhul. Még a leveles zöldségek is nagyon ízletesek lesznek, ha egy kevés olívaolajat ad hozzájuk. – Vágjon fel fejes salátát három-négy darabra, és készítsen grillezett Cézár-salátát – mondja Quaale. – Fantasztikus!

Vote it up
82
Tetszett?Szavazzon rá!