Gurulós bőrönd

Megkeserítheti az egész utazást, hogyha nem megfelelő bőröndöt használ. Válasszon az alábbi szempontok szerint, és nem jár pórul

Méret? Érdemes a repülés feltételeihez alkalmazkodni: kézipoggyászként 55x40(45)x20(25) cm a leggyakoribb engedélyezett méret, a feladott poggyász befoglaló méreteinek összege pedig általában a 160 cm-t nem lépheti túl.

Anyag? A textíliából készült bőröndök könnyebbek, de kevesebb védelmet nyújtanak, a kemény műanyagból vagy fémből készültek ütésállóbbak, de csúnyán karcolódnak és nehezebbek. (Az újabban használt, rugalmas polikarbonát alapanyag előnyös lehet.)

Súly? A kézipoggyász önsúlya ne legyen lényegesen több 3 kg-nál, a méretesebb bőröndé 4-5 kg-nál – még a keményfedelűé sem. (Repülőgépre általában max. 10 kg összsúlyú kézitáska vihető fel, feladni pedig 15-23 kg-ot lehet pótdíj nélkül.)

Kerekek? Nagyobb átmérőjű, gumírozott kerekek egyenetlenebb talajon is kényelmesebb és csendesebb használatot adnak. A négy, önbeálló kerékkel ellátott bőröndök sokoldalúbban, kisebb távolságokon is jól használhatóak.

Fogantyúk? A húzókar legyen fokozatmentesen, vagy több hosszban állítható, a fogantyúja pedig ergonomikus. A bőrönd tetején és egyik oldalán is legyen kényelmes fogantyú a hordozáshoz, a négykerekűn plusz egy húzófül.

Térelosztás? Rendszerető utazók válasszanak több rekesszel, ügyes elválasztókkal, külső és belső zsebekkel ellátott típust, lazább kalandozóknak megfelel az egyterű változat is.

Zárás? Kemény kivitelnél biztonsági kulcsos zárral, textilbőrönd esetén erős fémzipzárral készült, összezárható füles kivitelt keressen.

Védőburkolatok? A puhább változatok tartósságát a sarkok és élek, valamint a kerekek feletti sáv lépcsőzés elleni kopás- és ütésálló védőburkolata biztosítja.

Szín? Az elterjedt feketével szemben a feltűnő, élénk színű bőröndöket kevésbé kedvelik a tolvajok – és könnyebb is őket megtalálni a reptéren…

Hab a tortán Védett laptop-rekesz, bővíthető rakodótér.
 

Ha utazni készül, ismerje meg Paulo Coelho rendhagyó tanácsait, illetve pár fotófortélyt.

Vote it up
359
Tetszett?Szavazzon rá!