Gyógyító ételek új szerepben

A bevált házi szerek a zöldségeskertből és a kamrából most még egészségesebbek és hatékonyabbak

Vörösáfonya-lé
Hagyományos alkalmazás
: húgyúti fertőzések megelőzésére.
Új alkalmazás: vérnyomás-csökkentésre. Az Amerikai Szív Társaság előtt bemutatott vizsgálat szerint a kalóriaszegény vörösáfonya-levet két hónapon át naponta fogyasztók vérnyomása átlagosan 3 Hgmm-rel csökkent (a szakértők szerint már minimális csökkenés is jót tesz a szívnek); a placebo italt fogyasztó kontrollcsoport tagjainál nem volt észlelhető csökkenés. Más kutatások is igazolták, hogy a vörös áfonya hatékony antioxidánsainak vérnyomáscsökkentő hatásuk van.

Méz
Hagyományos alkalmazás
: köhögés és torokfájás enyhítésére.
Új alkalmazás: afták kezelésére. Egy szaúd-arábiai vizsgálatban a kellemetlen szájfekélyeiket mézzel kezelőknél kisebb volt a fájdalom és gyorsabb a gyógyulás, mint azoknál, akik gyógyszereket (szteroidos krémet vagy vény nélkül kapható, az aftán védőbevonatot képező krémet) alkalmaztak. A mézet használók két nap elteltével a fájdalom megszűnéséről számoltak be; egyéb kezelések esetén akár nyolc nap is kellett a javuláshoz. A kutatók szerint a méz gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása hozzájárulhat a fájdalom enyhítéséhez és a sebgyógyulás gyorsításához.

Gyömbér
Hagyományos alkalmazás
: émelygés enyhítésére.
Új alkalmazás: vércukorszint csökkentésére. Az utazási betegség és a reggeli rosszullét kedvelt ellenszereként ismert gyömbér segíthet a cukorbetegeken, illetve azoknál, akiknél nagy ennek a betegségnek a kockázata. Egy iráni kutatásban a 12 héten át napi 2 gramm gyömbért tartalmazó táplálékkiegészítőt szedő alanyok vércukor- és vérzsírszintje alacsonyabb lett a placebo csoportba került személyekénél. A magyarázat: a gyömbér valószínűleg gátol egy vércukorszintet emelő enzimet.

Vörösbor
Hagyományos alkalmazás
: védelem a szívbetegség ellen.
Új alkalmazás: védelem a fogszuvasodás ellen. A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklap cikke arról számolt be, hogy a vörösbor (alkoholtartalmától függetlenül) elpusztítja a fogszuvasodásban szerepet játszó baktériumokat. A kutatók szerint ebben a bor antioxidánsai játszanak szerepet, illetve az, hogy az italnak a fogakhoz tapadva elég ideje van elpusztítani a kórokozókat.

Citromlé
Hagyományos alkalmazás
: haj világosítására.
Új alkalmazás: vesekő megelőzésére. A citromlében lévő citromsav, amely kivilágosítja a hajat, elfogyasztva csökkenti a kalciumürítést is, ezzel segíthet elkerülni a vesekövek kialakulását. Amennyiben ön hajlamos a vesekövességre, mindennap igyon friss citromlével (és némi cukorral) készített limonádét. Hogy ne károsítsa a fogait, használjon szívószálat, utána pedig öblítse ki a száját tiszta vízzel.

Vote it up
251
Tetszett?Szavazzon rá!