Gyógyító háziállatok

Tényleg jótékony hatással vannak az ember egészségére a kutyák, cicák és egyéb jószágok? Úgy tűnik, igen

A közhiedelem szerint a háziállat-tartás jótékony hatású, ám az orvostudomány pedig egyelőre sem megcáfolni, sem bizonyítani nem tudta a háziállatok gyógyító erejének létezését – írja cikkében a New York Times. Az Egyesült Államok egészségügyi vizsgálatokat koordináló központja (National Institutes of Health, NIH) 2008-ban kezdeményezett egy nagyszabású kutatást, amelynek célja a háziállatok és gazdájuk egészsége közötti összefüggés vizsgálata volt. Bemutatjuk, eddig mire jutottak.

A háziállatok segítenek szívinfarktus után
Kutatók 421 infarktuson átesett embert vizsgáltak – a betegek egy részének volt kutyája, másik részének pedig nem. Az infarktus súlyosságától függetlenül az infarktus után egy évvel a kutyások jóval nagyobb arányban voltak életben, mint a kutyák társaságát nélkülözők.

A kutyák segítenek az elhízás megelőzésében
Nem meglepő módon egy 2000 középkorú kutyatulajdonosból álló csoportot vizsgáló kutatás megállapította, hogy a rendszeres kutyasétáltatás fizikailag aktívabbá tesz, így csökkentve a kóros elhízás esélyét; szemben azokkal, akiknek nincs kutyája, így hiányzik napirendjükből ez a típusú rendszeres testmozgás. Hasonló eredményt mutatott az a vizsgálat, amelynek során időskorú kutyatulajdonosokból álló csoportot figyeltek meg: akik naponta mentek sétálni kutyájukkal, azok otthonukban is könnyebben boldogultak, míg a kutya nélkül élőknek inkább okozott gondot a mobilitás.

A kutyasétáltatás segít a szocializálódásban
Levinni a kutyát egyenlő más kutyasétáltatókkal találkozni, csevegni, barátkozni. Az aktív kapcsolatok fenntartása hosszabb élethez és az öregedés során lassabb szellemi és fizikai hanyatláshoz vezet.

Az állatok segítenek fejleszteni az empátiás készséget
Nemcsak az idősebb generációk támaszkodnak érzelmileg háziállataikra. Dr. James Griffin, a NIH kutatója szerint „felmérések azt mutatták, hogy a gyermekek is sokszor háziállatukkal osztják meg bánatukat, bosszúságaikat”. A tudós szerint ez azt mutatja, a házi kedvenc lehet a lelki biztonságérzet forrása, és együttérzésre is taníthat.

A háziállattartás további jótékony hatásai
Kutatások alapján elképzelhetőek az alábbiak is:
• segítenek a vérnyomás csökkentésében;
• kímélnek a stressztől;
• kutatások szerint a háziállat-tulajdonosok ritkábban kell orvoshoz fordulniuk;
• hozzájárulnak a depresszió legyőzéséhez;

Ezek egyelőre csak feltételezések, hogy sikerül-e majd tudományos úton bizonyítani a fentieket, az még a jövő zenéje.
 

Kíváncsi, miféle gyógyító erővel bír a nevetés, az érintés, az írás, a szex, a kertészkedés, az imádság, a fürdő és a stressz?

Vote it up
431
Tetszett?Szavazzon rá!