Gyógyító kedvtelések

A kertészkedés, bélyeggyűjtés, sőt a versenyszerűen űzött nyelvi társasjáték is egészségben tarthat testet-lelket

A legutóbbi leltárnál Debbie Baker háromezer Barbie-t számolt össze. Babagyűjtő szenvedélye furának tűnhet, de a szakemberek egyetértenek abban, hogy a szenvedélyesen űzött hobbi jót tesz.

A hobbi csökkenti a stresszt, állítja Alice Domar, a Harvard Egyetemen működő Női Egészségügyi Pszichoszomatikus Központ igazgatója. Eltereli a figyelmet a mindennapi szorongásokról, hiszen aki a fazekaskorongon formálódó edényre összpontosít, nem tud a munkáján rágódni, magyarázza Domar. A kötés vagy bármi más ismétlődő mozgást igénylő foglalatosság pedig ellazítja, derűs kedvre hangolja az embert, amit a csökkenő vérnyomás is jelez.

A hobbik azt a megnyugtató érzést adják, hogy a kezünkben az irányítás, hangsúlyozza a szakember. Lehet, hogy önnek a munkahelyén nincs szava, de amikor otthon fúr-farag, nem parancsol senki más. Egyedül öné a jól végzett munka dicsősége és öröme.

Tudjuk, hogy a testmozgás meghosszabbítja az életet, de a kevésbé izzasztó tevékenységek is egészségesek. Svéd kutatók kimutatták, hogy a rendszeresen varrásnak, kertészkedésnek vagy hasonló időtöltésnek hódolók kevésbé vannak kitéve a szellemi hanyatlásnak. Az amerikai New England Journal of Medicine orvosi szaklapban közzétett hasonló vizsgálati eredmények szerint a szellemileg pezsdítő szabadidős tevékenységet – például keresztrejtvényfejtést – gyakorlóknál csökken az Alzheimer-kór és az egyéb elbutulásos betegségek kockázata. – Az agyat igénybe vevő hobbik kedvezően befolyásolják a demencia veszélyét – biztat a cikk egyik szerzője, Joe Verghese ideggyógyász.

Sok hobbi társaságszervező. Akár lelkesen verjük a blattot, akár más gyűjtőkkel osztjuk meg értesüléseinket, a hasonszőrűekkel való érintkezés serkentőleg hat az immunitásra is. Egy csaknem tizenkétezer ember bevonásával végzett japán vizsgálat megállapította, hogy a hobbirajongók vagy társadalmi munkát végzők az átlagosnál kisebb arányban haláloznak el stroke-ban és egyéb keringési rendellenességekben.

Tehát pecázzon csak bátran, vagy gyűjtse tovább a Barbie-kat! Ne törődjön vele, ha mások megszállottnak tartják – ön tudja, mi az igazság.
 

Kíváncsi, miféle gyógyító erővel bír a nevetés, az érintés, az írás, a szex, a kertészkedés, az imádság, a fürdő, az állattartás és a stressz?

Vote it up
369
Tetszett?Szavazzon rá!