Gyógyító kertészkedés

A kutatások is bizonyítják, hogy a kert művelése csökkenti számos súlyos betegség kockázatát

Amikor két serdülő gyermeke nevelése kezd Janet Jemmott idegeire menni, a negyvennégy éves családanya meg sem áll a veteményesig. – Megnézem, elég nagy-e már az uborka, leszedek egy-két érett paradicsomot, vagy akár megforgatom a komposztot, és már el is párolgott a feszültségem, fittyet hányok a migrénre – mondja a New York állambeli Kent Cliffsben élő asszony. A kutatások azt mutatják, hogy a ház körüli tevés-vevés az alábbi egészségügyi előnyökkel jár:

Csonterősítés
Az Arkansas-i Egyetem tudósai 2002-ben 3310 nő vizsgálata kapcsán megállapították, hogy a fárasztó kerti munka (fűnyírás, gyomlálás) ugyanolyan jótékony hatást gyakorol a csontállomány sűrűségére, mint a súlyzózás. A nagyobb csontsűrűség a csontritkulás megelőzésének záloga.

Szívbaj-nyesegetés
Dán kutatók 2000-ben arról számoltak be, hogy a könnyű fizikai munka, például a kertészkedés a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése révén mérsékeli a szívbetegség kockázatát. Igyekezzen legalább naponta harminc percet mozogni.

Elmetáplálás
A test és az elme edzésben tartása bizonyítottan csökkenti az időskori elbutulás veszélyét. A kertészkedés mindkét szempontból előnyös. Kiváló agytorna, amely tervezést, előrelátást igényel, tanulásra ösztönöz, állítja Paul Nussbaum neuropszichológus.

Cukorszintcsökkentés
Egy 2002-es holland felmérés kiderítette, hogy a kertművelő férfiak vércukorszintje alacsonyabb. Az Alabamai Egyetemen pedig 505 II. típusú cukorbeteg férfi és nő vizsgálata kapcsán arra az eredményre jutottak, hogy a tevékeny életmódot folytatók, így a rendszeresen kertészkedők vércukorszint-csökkentő gyógyszerek iránti igénye kisebb.

Kalórianyirbálás
Egy hetvenkilós felnőtt harmincpercnyi fametszéssel, ásással vagy gyomirtással 162 kalóriát éget el. A gyerekeknek sem árt az ilyesmi. Egy 2003-as vizsgálat kimutatta, hogy a kertészkedés és hasonló, nem versenyszerűen űzött testmozgás kicsalogatja a gyerekeket a négy fal közül. Ezenkívül megtanulnak egyet-mást a biológiáról, a táplálkozásról, hangoztatja C. Lawrence Kien kutató. Egy közelmúltban végzett texasi vizsgálat során megállapították, hogy azok a gyerekek, akik hetente harminc percet kertészkednek, több zöldségfélét fogyasztanak.
 

Kíváncsi, miféle gyógyító erővel bír a nevetés, az érintés, az írás, a szex, az imádság, a fürdő, az állattartás és a stressz?

Vote it up
462
Tetszett?Szavazzon rá!