Gyógyító mustár

Külsőleg és belsőleg egyaránt gyógyerővel bír. Vesse be bátran fejfájás, orrdugulás és más gyakori panaszok ellen

A kutatók már régóta tudják, hogy a mustár átható csípőssége oldja a légutak falára rakódott nyálkát, és megkönnyíti a légzést, amikor megfázunk vagy elkapjuk influenzát. Sokoldalú konyhai szerepe mellett a mustárról az is kiderült, hogy több, mint egyszerű hangulatjavító orvosság. Íme, öt praktikus ötlet, mi mindenre használhatja még! 

Orrdugulás megszüntetésére
A mustár, a brokkoli és a káposzta közeli rokona kiemelkedő gyógyhatásukról ismert vegyületek egész tárházát rejti magában. Kezdjük a sort a mustár nyákoldó hatásával. Amikor annyira el van dugulva az orra, hogy lélegezni is alig bír, egy kiadós mustármennyiség – például egy hot dogon – jó adag mirozinnal és szinigrinnel látja el. Ezek a vegyületek felnedvesítik a nyálkát, ezért az könnyebben távozik a szervezetből. Már csak azért is érdemes lehet megpróbálni így kezelni ezt a makacs tünetet, mert az orrdugulás elleni gyógyszerek veszélyesek is lehetnek.

Lábgomba ellen
Készítsen lábfürdőt egy kis mustárporral: ez segíthet elpusztítani a lábgombát. Ha nem válik be, a lábgomba ellen jó lehet a szódabikarbóna is.

A hátfájás legyőzésére
A gyógynövényszakértők a mustárt bőrizgató szerként tartják számon: ez azt jelenti, hogy bőrön alkalmazva kellemes melegségérzést vált ki. Ezen kívül a Cayenne-borshoz hasonlóan fájdalomcsillapító hatású. Fájdalomcsillapításra készítsen mustártapaszt, vagy pedig áztasson egy kendőt erős mustárfőzetbe. Az utóbbihoz forrázzon le egy pohár forró vízzel egy teáskanál őrölt mustármagot, és hagyja állni 5 percig. A mustáros borogatást tegye a fájdalmas területre. Ismerjen meg további módszereket a hátfájás kezelésére!

Hétköznapi gondokra-bajokra
Problémák egész sorát képes egyszerre megoldani, ha a lábát némi mustárporral elkevert meleg vízben áztatja: a népi gyógyászok szerint elűzheti a náthát, csillapíthatja a lázat, és enyhítheti a fejfájást.

Étvágyjavítóként
Ha mustárt ad az ételeihez, az növeli a nyál és az emésztőnedvek termelődését – ez pedig természetes módon serkenti az étvágyát, amikor éppen rosszul érzi magát, és nem tud rendesen enni. Ez persze azt is jelenti, hogy ha fogyókúrázik, fogyassza óvatosan a mustárt!

Bónusztipp A mustárból akár házilagos arcpakolást is készíthet. Ha viszont inkább „belsőleg” használná, íme, rengeteg mustáros recept!

Vote it up
387
Tetszett?Szavazzon rá!