Gyógyító nevetés

A cukorbetegség drasztikusan növeli a szívbetegség kockázatát, de a veszély egy része nevetve elhárítható

A fenti meglepő eredményre egy tudományos kísérlet során bukkantak. Diabéteszes páciensek egyik csoportjának napi harmincperces humoradagot (kedvenc tévékomédiát vagy videót) írtak elő a szokásos gyógyszerek mellett. Más cukorbetegek csak gyógyszeres kezelést kaptak, kacajdózist nem.

A kísérlet előtt és után végzett vérvizsgálat azt mutatta, hogy azoknál a pácienseknél, akik a rekeszizmukat csiklandozták, számottevően csökkentek a szívbetegségre hajlamosító kockázati tényezők: mintegy 26 százalékkal emelkedett a HDL („jó” koleszterin) szintje, míg a kontrollcsoportbeli páciensek esetében csupán háromszázalékos emelkedést tapasztaltak.

A szívkárosító általános gyulladást jelző C-reaktív fehérje szintje 66 százalékkal esett vissza, miközben a többi páciensnél mindössze 26 százalékkal.

– A stressz életveszélyessé válhat – figyelmeztet a tanulmány egyik szerzője, dr. Lee Berk, a kaliforniai Loma Linda-i Egyetemről. – A nevetés viszont elnyomja a stresszhormonokat, így csakugyan a legjobb orvosság.
 

Kezdje az öngyógyítást például azzal, hogy elolvassa a legjobb vicceinket!

Vote it up
382
Tetszett?Szavazzon rá!