Gyógyító olvasás

Ha hiszi, ha nem, nemcsak okosabb, de egészségesebb, sőt karcsúbb és boldogabb lehet is lehet tőle. Íme, a bizonyíték

Javítja a memóriáját
Az olvasás másként dolgoztatja az agyát, mint amikor tévét néz vagy rádiót hallgat. Amikor elmerül egy izgalmas regényben vagy csak átfutja a kávéfőző használati utasítását, „agyában különleges idegkapcsolatok jönnek létre olyan területek között, amelyek más-más tevékenységért felelősek, mint például a látás, a nyelv és a tanulás”, nyilatkozta Ken Pugh professzor, a Haskins Laboratories elnöke és kutatási igazgatója az Oprah magazinnak. Ez az időtöltés arra ösztökéli az agyát, hogy gondolkozzon és összpontosítson.

Erősíti az állóképességét
Edzés közben nemcsak Lady Gaga legújabb számát hallgathatja, hanem olvashat is. Tovább marad az edzőpadon, ha mindenáron a végére akar érni egy könyv izgalmas fejezetének, állítja a Weight Watchers (Fogyókúrázók) magazin. Michele Olson, az Auburn Egyetem testnevelés-professzora felhívta a figyelmet a magazinban arra, hogy a nyak- és vállfájdalmak elkerülése érdekében a testedzők használják az edzőpad könyvtámasztékát, és kerüljék a hevesebb vállmozdulatokat olvasás közben.

Fiatalon tartja az agyat
Amikor beleássa magát egy jó könyvbe, évekkel lassíthatja agya öregedését, áll a Prevention magazin tudósításában, amely a Rush Egyetem Orvostudományi Központjának tanulmányát ismerteti. Azoknak a felnőtteknek, akik szabadidejükben kreatív vagy szellemi tevékenységet folytatnak (például olvasnak), 32 százalékkal lassabban romlik a megértési képességük, mint azoknak, akik nem vesznek kezükbe olvasnivalót. „A rendszeres szellemi igénybevétel olyan szerkezeti változásokat idéz elő, amelyek lehetővé teszik, hogy a korral járó idegkórtani változások ellenére az agy hatékonyan működjön”, idézi a magazin Robert S. Wilsont, a Rush Egyetem neurológus professzorát. Az ABC News egy másik tanulmányt ismertet: azoknál az idős embereknél, akik rendszeresen olvasnak vagy szellemi játékokat játszanak (sakkoznak, rejtvényt fejtenek), két és félszer kisebb eséllyel lép fel az Alzheimer-kór.

Enyhíti a stresszt
Aki fellapoz egy jó könyvet, lejjebb viszi az ártalmas stresszhormonok, mint például a kortizon szintjét, olvasható a Weight Watchers cikkében. Egy angliai kísérlet során a résztvevők olyan tevékenységet folytattak, amely feldúlta őket, majd egy részük olvasott, a többiek zenét hallgattak vagy videojátékot játszottak. Azoknak, akik olvastak, 67 százalékkal csökkent a stressz-szintjük, ami jóval meghaladta a másik két csoportnál mérteket.

Ágyban olvasó nőGyarapítja a szókincset
Bár önnek már nem kell brillíroznia az iskolai fogalmazásokban, a könyvek jelentősen bővíthetik szókészletét. A kutatók szerint szókincsünk 5-15 százalékát könyvekből tanuljuk, állítja az amerikai Scholastic gyermek- és tankönyvkiadó. Különösen fontos tehát az olvasás a gyerekek szellemi fejlődéséhez.

Megértőbbé teszi
Aki történeteket olvas, másként viszonyul a többi emberhez, állítják a York Egyetem kutatói. Egy könyv szereplőinek sorsát átélve, ön is jobban megértheti mások érzéseit. Aki például Jane Austen szemén keresztül is látja a világot, legközelebb talán könnyebben szót ért a sógornőjével.

Bátorítja céljai megvalósítására
Önt is inspirálhatja, ha nyomon követi, ahogy valaki leküzdi az eléje tornyosuló akadályokat, állítják az Ohiói Állami Egyetem kutatói. Ha például arról olvas, hogy egy regény hőse belép a főnöke irodájába, talán ön is összeszedi a bátorságát, és fizetésemelést kér. Minél inkább azonosul egy kitalált személlyel, és átéli a vele történteket, annál valószínűbb, hogy ön is a tettek mezejére lép.

Segít beilleszkedni
Ha átéli egy regény szereplőinek társas kapcsolatait, könnyebben beilleszkedhet egy valódi közösségbe, mutatták ki a buffalói egyetem pszichológusai. Olvassa el például a Marley meg én című könyvet, és szívesebben fog szóba elegyedni a kutyasétáltatókkal a parkban.

Felderíti a napját
A boldog végkifejlet mindenkit feldob, de egy regény más módokon is pozitív érzéseket ébreszthet az olvasóban. A cselekmény mellékszálai is kellemes emlékeket juttathatnak az eszébe. A főhős tengerparti grillsütésre megy? Nem kizárt, hogy ez egy vidám összejövetel felelevenítésével önt is jobb kedvre deríti.

Kíméli a pénztárcáját
A nyomtatott könyvek pár ezer forintba kerülnek, az e-bookok kicsit még olcsóbbak. Ha arra gondol, mennyit költ a család a moziban, az állatkertben, vagy ha beülnek egy étterembe, rájön, hogy az olvasás a legolcsóbb kikapcsolódás. És ne feledkezzen meg a könyvtárakról.
 

Kíváncsi, miféle gyógyító erővel bír a nevetés, az érintés, az írás, a szex, a kertészkedés, az imádság, a fürdő, az állattartás és a stressz?

Vote it up
284
Tetszett?Szavazzon rá!